WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Is jouw groene stroom wel écht groen?

Ongeveer vier miljoen Nederlandse huishoudens hebben groene stroom. Maar meer dan de helft van de consumenten wordt bedrogen en heeft eigenlijk gewoon grijze stroom die zogenaamd ‘vergroend’ wordt met buitenlandse certificaten.

groene stroom

Wat is groene stroom?

Deze soort stroom is elektriciteit die is opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals windenergie, waterkracht, zonne-energie en elektriciteit uit biomassa. Als je groene stroom koopt, koop je een bewijs dat hetzelfde aantal kilowatturen groene stroom wordt geproduceerd als jij afneemt. Omdat het vrijwel onmogelijk is om een apart stroomnet aan te leggen voor groene stroom, wordt de stroom die duurzaam wordt opgewekt aan het bestaande stroomnet toegevoegd. Mensen met groene stroom krijgen dus dezelfde stroom als iedereen uit hun stopcontact maar hebben de zekerheid dat eenzelfde hoeveelheid groene stroom op het net is gezet. Als het goed is.

Waar gaat het mis?

Een derde van de groene stroom die we in Nederland gebruiken, wordt in Nederland door bijvoorbeeld windmolens en biomassa opgewekt. Goede groene stroom. De rest, twee derde, wordt vergroend met ‘bewijzen’ uit het buitenland, meestal Noorwegen. Nederlandse energieleveranciers die zelf niet voldoende groene stroom produceren kopen voor een zacht prijsje groene stroomcertificaten uit het buitenland om de grijze Nederlandse stroom te ‘vergroenen’. De Noren hebben echter alleen maar groene stroom en hebben de certificaten niet nodig om dat te bewijzen. De stroom wordt wel gebruikt door de Noren, maar de certificaten blijven over. Er komt dus niet daadwerkelijk groene stroom uit Noorwegen naar Nederland en er komt ook geen extra windmolen of zonnepaneel bij.

In deze animatie legt HIER in 90 seconden uit hoe de certificatenmarkt precies werkt:

Welke groene stroom is wel goed?

In Nederland weet je alleen zeker dat je echte groene stroom hebt als deze stroom zoveel mogelijk, minimaal tachtig procent, in Nederland wordt opgewekt. Dan weet je immers zeker dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken is en dat het geen grijze stroom is die ‘vergroend’ wordt met Noorse certificaten.

HIER checkt

Doe de groene stroom checker en bekijk of jouw stroom wel écht groen is op: www.hier.nu/echte-groene-stroom.

Bron: Hier.nu

nog meer: wooninspiratie