WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Isolatiemateriaal

Dat je je huis goed moet isoleren weten we. Hiermee bespaar je veel geld en energie. Maar wat is het beste isolatiemateriaal? En welk materiaal is nou het duurzaamst? Wij zochten het voor je uit. 

isolatiemateriaal

Wat kun je allemaal isoleren?

Voor het minste energieverlies isoleer je je vloeren, dak, plafonds, ramen, gevels, warmwaterleidingen en deuren. Hierdoor ontsnapt er de minste warmte naar de buitenlucht.

Als je een nieuwbouwwoning hebt, weet je meestal precies wat goed geïsoleerd is en wat niet. Met oudere woningen is dit lastiger. Deze gegevens zijn vaak niet bekend. Laat in dit geval een scan maken van je woning. Met infraroodcamera’s wordt er dan gekeken naar waar er uit jouw woning de meeste warmte ontsnapt. Met deze resultaten kun je je huis gericht gaan isoleren.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Niet gek dus dat de meeste warmte via je dak verdwijnt. Een goede dakisolatie is dus van belang. Je kunt je dak langs binnen en buiten isoleren. Voor een plat dak kies je voor buitenisolatie. Dit in verband met vochtproblemen. Heb je een hellend dak? Dan is de keuze of je langs buiten of binnen isoleert afhankelijk van je dakbedekking en je budget. Als je zelf aan de slag gaat, kun je de isolatie het beste aan de binnenkant plaatsen. Houd er wel altijd rekening mee dat je hier ruimte mee verliest.

Spouwmuurisolatie

Je huis heeft enorme oppervlaktes aan buitenmuren. Isoleer deze goed met behulp van spouwmuurisolatie. Spouwmuren zijn goed na te isoleren. Dus ook als je een ouder huis hebt, is het opnieuw isoleren van je spouwmuren een slim idee. Dit zorgt direct voor lagere stookkosten in de winter, voorkomt vochtproblemen en zorgt voor minder geluidsoverlast.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

De lijst aan soorten isolatiemateriaal is enorm. Er bestaan natuurlijke en synthetische isolatiematerialen. Zoals de naam al zegt: natuurlijke isolatie wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Alle synthetische materialen worden geproduceerd aan de hand van chemische processen. Voorbeelden van de meest gebruikte synthetische isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, folie en PIR isolatie.

PIR isolatie

Waarschijnlijk ken je de term pur wel, bekend van de pur schuimen. De verbeterde opvolger van pur is pir. Scheelt maar één letter, maar het product zelf heeft meer verschillen. PIR isolatie is een hardschuim isolatieplaat. De platen zijn aan weerszijden voorzien van meerdere lagen aluminium. Dit maakt het materiaal hoogwaardig isolerend.

PIR isolatie platen zijn dunner dan PUR isolatieplaten. Hierdoor bespaar je ruimte. Daarnaast komen er geen schadelijk stoffen en vezels vrij tijdens het verwerken van het materiaal.

Duurzaam isoleren

Wil je je huis duurzaam isoleren? Ga dan voor natuurlijk isolatiemateriaal. Natuurlijk isoleren is duurder, maar wel beter. Zowel voor het milieu als voor de isolatie. Alleen met natuurlijk isolatiemateriaal kun je dampopen isoleren. Dit betekent dat je huis luchtdicht is, maar dat alle dampen van binnenshuis wel de buitenlucht in kunnen. Vergelijk dit met een ademend jack. Je gebruikt hiervoor een folie en isolatiemateriaal van natuurlijke vezels.

Voorbeelden van natuurlijk isolatiemateriaal zijn:

  • Vlas: Thermische en akoestische isolatie voor  daken, wanden, plafonds en vloeren.
  • Gerecycled katoen: Gemaakt van tweedehands kleding en heeft een vochtregulerende werking.
  • Houtvezel: Thermische en akoestische isolatie voor daken en muren.
  • Schapenwol: Bijzonder milieuvriendelijk, brandwerend en bestand tegen schimmels.
  • Hennep: Isolatie voor daken, vloeren en muren met een hoge isolatiewaarde. Voordeel: hennep is resistent tegen schimmels.
  • Kurk: Geschikt voor isolatie van spouwmuren en dak. 100% natuurlijke grondstof.

Bron: Duurzaamthuis.nl

nog meer: wooninspiratie