WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo geeft IKEA vloerkleden een tweede leven

In december presenteert IKEA een collectie handgeweven vloerkleden uit Anatolië. Deze vloerkleden zijn ooit gemaakt, gebruikt, versleten en nu hergebruikt tot nieuwe, schitterende tapijten. Zo geeft IKEA vloerkleden een tweede leven! 

IKEA vloerkleden

ikea vloerkleden -

Unieke vloerkleden

Elk vloerkleed in de collectie is uniek en draagt sporen van het leven en de cultuur van zijn geografische oorsprong in Anatolië. De collectie heeft vijf verschillende producten, genaamd GUDHJEM, MEJRUP, SILKEBORG, OKSLUND en TESTRUP.

1. GUDHJEM

De GUDHJEM serie van IKEA bestaat uit vloerkleden waar traditioneel handwerk gecombineerd wordt met een moderne uitstraling. Er worden vloerkleden uit heel Anatolië ingezameld en op basis van kleur, grootte, materiaal en dikte gesorteerd. Daarna snijden vakkundige handwerklieden de goed bewaarde delen uit de tapijten en maken daar weer evenwichtige composities van. Een lang fabricageproces dus, maar met levendige en kleurrijke vloerkleden als resultaat.

2. MEJRUP

Ook zijn er kussenovertrekken en vloerkleden gemaakt van stukken van traditionele, handgeweven hennepkelims uit Anatolië. Aangezien de hennepteelt in Turkije begin jaren zestig verboden werd, zijn alle grondstoffen vintage. Deze MEJRUP serie heeft een uniek karakter door de ongelijkmatigheden en kleurvariaties.

3. SILKEBORG

De SILKEBORG patchwork tapijten hebben een unieke geschiedenis. Delen van vintage tapijten uit Anatolië worden gewassen, opnieuw geverfd en daarna samengevoegd tot een modern vloerkleed.

4. OKSLUND

De OKSLUND kelims komen uit het gebied rond het Taurusgebergte. De kleurstelling van de kelims zijn dan ook geïnspireerd op de natuur van deze omgeving, met wilde anemonen, lavendel en cipressen. De wol wordt met de hand gesponnen en door de vakkundige vrouwen in Anatolië tot kelims geweven. De kelims hebben traditionele patronen als strepen en hexagonale medaillons.

5. TESTRUP

Naast de OKSLUND kelims heeft IKEA ook TESTRUP kelims in de nieuwe collectie. Deze zijn afkomstig uit Centraal-Aantolië. Aangezien het landschap hier vooral uit graanvelden bestaat, komen deze kleuren ook terug in de tapijten. De grondstof bestaat uit echte, gestreepte kelims. Na een lang fabricageproces vormen die uiteindelijk de TESTRUP vloerkleden.

Aangezien elk vloerkleed uniek is, kunnen de vloerkleden afwijken van de beelden. Houd de website van IKEA in de gaten voor meer informatie.

Bron: IKEA

nog meer: wooninspiratie