WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ik zie, ik zie…de toekomst van duurzaamheid

De grote trendwatchers voorspellen het al jaren: Over een tijdje is duurzaamheid ‘normaal’. Het wordt steeds makkelijker om groen te leven. Zo doe je jouw biologische boodschappen nu al gewoon bij de supermarkt om de hoek en zie je steeds meer elektrische auto’s in het straatbeeld. Maar normaal…dat klinkt ook een beetje saai of niet? Deze uitvindingen bewijzen het tegendeel.

duurzame toekomst

Jeans die lucht zuiveren

De grootste luchtvervuilers zijn motorvoertuigen en de industrie. Deze zijn vaak geconcentreerd rond gebieden waar veel mensen wonen. En waar veel mensen wonen… zijn veel spijkerbroeken, het meest verkochte kledingstuk. Wat nou als deze spijkerbroeken de lucht zuiveren? Dit klinkt misschien heel futuristisch, maar het kan al echt. Het is bedacht door het Engelse Catalytic Clothing en het werkt met behulp van nanotechnologie. Deze schone jeans liggen over een paar jaar in de winkel!

Slimme snelwegen

Sinds kort gaan steeds meer lantaarnpalen langs de snelweg uit om zo geld en energie te besparen. Maar niet iedereen vindt dat fijn, in het donker auto rijden. De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde bedacht de Smart Highway. Eigenlijk heel simpel: de strepen op de weg worden geschilderd met glow-in-the-dark-verf. Overdag laadt daglicht de verf op en ’s nachts heb je geen extra verlichting nodig om de weg toch goed te zien.

Keep them fresh…

Het zijn de kleine dingen die het doen, dat bewijst Freshpaper. 25% van het voedsel op de wereld gaat namelijk verloren door bederf. Maar leg je een velletje FreshPaper bij je groente en fruit, dan blijven ze 2 tot 4 keer langer vers. En er komen geen chemische middelen aan te pas: Freshpaper wordt gemaakt van papier met biologische kruiden zoals fenegriek. Deze ingrediënten remmen de groei van bacteriën, schimmels en de stofjes die normaal voor het rijpingsproces zorgen. Slim! Freshpaper is in de Verenigde Staten al verkrijgbaar en hopelijk ook snel in Nederland.

nog meer: wooninspiratie