WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe werken zonnepanelen?

Zonne-energie is duurzaam en goedkoop. Een paar vierkante meter zonnestralen is al voldoende om een gemiddeld Nederlands huishouden een jaar lang van stroom te voorzien. Maar hoe werken zonnepanelen?

hoe werken zonnepanelen

Energie omzetten

Zonnepanelen voorzien op een duurzame manier in een deel van de stroombehoefte. Ze zetten de energie van zonnestralen om in stroom en voorzien zo in een deel van de energiebehoefte van je huishouden. Het mooie is dat bij deze productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen.

Goed voor het milieu

Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen dus geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Door zonnepanelen te gebruiken ben je dus goed bezig voor het milieu.

Maar waar worden ze dan van gemaakt? De belangrijkste grondstof van zonnecellen is silicium. Dit is het hoofdbestanddeel van zand en komt overal op aarde voor. Hier zal dus nooit een tekort aan komen en gebruik hiervan is dan ook niet belastend voor het milieu.

Voor de productie van de panelen is wel energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar heeft een zonnesysteem al net zoveel energie bespaard, als er nodig was bij de productie ervan. De panelen gaan zeker 25 jaar mee, dus zo heb je wel 22 jaar winst aan energie.

Hoe werken zonnepanelen?

Maar, hoe werken zonnepanelen? Meestal liggen zonnepanelen op het dak en maken daar elektriciteit. Dat kunnen ze doordat het zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat noemen we een fotovoltaïsche reactie. Met een omvormer en elektriciteitskabels zetten ze deze spanning om naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet. Hoe werken zonnepanelen, dan precies, dat zie je in het stappenplan hieronder.

  1. Fotonen in zonlicht bereiken de zonnecel en worden daar geabsorbeerd door het silicium.
  2. Negatief geladen elektronen worden vrijgemaakt om te bewegen. De negatieve elektronen gaan naar de ene kant van de cel en de positieve naar de andere kant. Zo wordt er stroom opgewekt.
  3. Doordat er meerdere cellen in serie zijn geschakeld wekken ze samen een bruikbare hoeveelheid energie op.
  4. De omvormer zet de energie om in 230 volt wisselspanning.
  5. Vervolgens wordt de elektriciteit toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van jouw woning.
  6. Houd je energie over? Dan wordt dit teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Je meter draait dan terug en dit zorgt dus voor extra rendement.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen trouwens niet altijd direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit!

Zonnepanelen met accu

Op plaatsen zonder elektriciteitsnet bieden zonnepanelen met accu uitkomst. Ideaal voor praatpalen langs de snelweg, maar ook voor je camper, boot of in een afgelegen vakantiehuisje. Hoe werken zonnepanelen met accu? Deze autonome zonnesystemen werken hetzelfde als gewone zonnepanelen, maar gebruiken een accu die werkt als batterij. Overdag slaan ze de opgewekte elektriciteit op in de accu. Daardoor kan dit systeem ook ’s nachts stroom leveren; dat is bij zonnesystemen die op het net zijn aangesloten niet zo.

Het systeem met accu bestaat uit: zonnepanelen, kabels, een laadregelaar en natuurlijk een accu. Zonnepanelen met accu leveren minder energie op dan een netgekoppeld systeem. Dat komt doordat deze systemen stoppen met energie opwekken zodra de accu vol is. Daarnaast werken netgekoppelde systemen ook efficiënter, zijn minder belastend voor het milieu en zijn ze goedkoper.

Bron: Zonnepanelen.net

nog meer: wooninspiratie