WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe bespaar je op stroomkosten?

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt ongeveer €800 per jaar aan stroom. Best wel veel geld. Maar gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om je stroomverbruik te verminderen.

stroomkosten checken

HIER checkt

Om je inzicht te geven in jouw eigen stroomverbruik en de elektriciteitskosten van apparaten in huis, ontwikkelde het HIER klimaatbureau de tool HIER checkt: jouw stroomrekening. Met deze tool ontdek je in twee minuten hoe je honderden euro’s per jaar kunt besparen op stroom.

Vervang oude apparaten eerder

De grootste besparing in stroomkosten realiseer je door oude huishoudelijke apparaten te vervangen voor nieuwe, energiezuinige modellen. Het lijkt misschien logisch apparatuur helemaal ‘op’ te gebruiken, maar vaak is het beter om deze wat eerder te vervangen. Wanneer je een oude wasdroger hebt, kan een nieuwe, energiezuinige je bijvoorbeeld €99 per jaar opleveren. En wanneer je alle gloeilampen in huis vervangt voor spaar- of ledlampen kun je tot wel €124 besparen.

Maximale besparingen per apparaat

In bovenstaande grafiek zijn de maximale besparingen op stroom te zien van een aantal veelvoorkomende elektrische apparaten in huis (minst zuinige vs. meest zuinige alternatief), uitgaande van een huishouden met 2,2 personen. Let op: het betreft alleen het stroomverbruik en niet het gasverbruik.

Ook zonder te investeren, kun je veel geld besparen. Door slimmer om te gaan met apparaten kan een gemiddeld huishouden (2,2 personen) al €175 besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op dertig graden wassen en apparaten niet op stand-by, maar helemaal uit zetten.

Tien tips om stroomkosten te besparen

  1. Vervang oude apparaten voor nieuwe met een A++ of A+++ energielabel.
  2. Vervang gloeilampen voor spaar- of ledlampen.
  3. Vervang je oude plasma- of lcd-tv voor een led-tv.
  4. Was zoveel mogelijk op dertig graden.
  5. Maak in plaats van de droger zoveel mogelijk gebruik van een droogrek of –lijn.
  6. Gebruik de eco-stand van apparaten.
  7. Zet apparaten niet op stand-by maar helemaal uit wanneer je ze niet gebruikt.
  8. Haal de stekker van het wifi en de settopbox uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt. Deze apparaten gebruiken ook op stand-by veel stroom.
  9. Kies in plaats van een gewone computer voor een laptop, die verbruikt de helft minder aan stroom, en zet energiebesparingsopties aan.
  10. Haal stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact.

Over het HIER klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau wil heel Nederland betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER is de drijvende kracht achter campagnes en initiatieven zoals het HIER Klimaatstraatfeest en HIER opgewekt, organiseert de HIER klimaatborrel, publiceert de ‘Staat van het Klimaat’ en beheert het HIER klimaatbewust logo en de CO₂-Prestatieladder. Kijk voor meer informatie op www.hier.nu.

nog meer: wooninspiratie