WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Over duurzame energie

De zon maakt je vrolijk, houdt je warm en… geeft energie! Waarom zou je daar dan niet optimaal gebruik van maken? In je huis bijvoorbeeld. Maar misschien ligt jouw dak al vol zonnepanelen of heb je op dit moment geen geld om ze aan te schaffen. Niet getreurd, er zijn nog veel meer mogelijkheden om duurzamer met energie om te gaan!

duurzame energie

Groene stroom

Kies voor een energieleverancier die stroom opwekt uit duurzame bronnen. Groene stroom noemen ze dat. Groene stroom is wel altijd echt groene stroom, maar niet alle vormen van groene stroom zorgen voor meer opwekking van duurzame energie in Nederland. Je kunt het beste kiezen voor energie die in Nederland is opgewekt door de zon of de wind. Geen zin om dat allemaal uit te zoeken? Doe dan de Groene Stroom Checker test.

Groen gas

Naast groene stroom is er ook groen gas. En nee, dat ziet er niet anders uit en het ruikt ook niet anders. Maar de CO2 uitstoot van dit gas wordt gecompenseerd. Er worden bijvoorbeeld bomen geplant, die een vergelijkbare hoeveelheid CO2 verbruiken voor hun groei. Ook hier moet je even opletten: de bossen moeten een keurmerk hebben dat FSC (Forestry Stewardship Council) heet. Je kunt hier meer over lezen op klimaatcompensatie.nl.

Zonnepanelen of een windmolen…maar dan ergens anders

Wellicht ligt jouw dak al vol zonnepanelen en oké, ook wij begrijpen dat niet iedereen plaats heeft voor een windmolen in eigen tuin. Maar niet getreurd! Je kunt meedelen in de stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen op “andermans dak” of mede-eigenaar worden van een windturbine. Kijk eens op hieropgewekt.nl voor initiatieven bij jou in de buurt.

Of google eens op ’wind delen’ of ‘zon delen’ en kijk wat jou aanspreekt.

 

nog meer: wooninspiratie