WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Goede voornemens: met deze tips ga je volgend jaar goedkoper wonen

De maandelijkse lasten blijven oplopen. Hoog tijd om kosten te besparen! Maar waar begin je? Met een paar simpele stappen kun je al heel wat bereiken: je kunt bijvoorbeeld bezuinigen op stookkosten, verzekeringen en meubels. Wij helpen je op weg: met deze tips ga je volgend jaar goedkoper wonen.

kosten besparen
Wand geschilderd in Skin Powder, lambrisering in Cardinal Red, matte krijtverf (Pure & Original). Bank Soderhamn, tafel Stockholm (Ikea). Op de bank kussens v.l.n.r. roze (Trendhopper), bruin (Ikea), rond (Loods 5), gewassen linnen in de kleur roze en écru, plaid, wollen vloerkleden met blokpatroon (H&M Home). Ronde juten vloerkleden, 3-poot kruk, bijzettafel van gerecycled hout 
(Kwantum). Salontafel marmerlook, goudkleurige metalen hanglamp Yane, op lambrisering hoge glazen vaas Bali, tweekleurige vaas, mand onder sidetable (Trendhopper). Decoratiebord (Kwantum). Cementen vintage kruik, goudkleurige Japanse theepot, kommetjes, kaarsen (Loods 5). Alle kunst komt van de SBK Kunstuitleen Amsterdam.

Stookkosten verlagen

De eerste stap om goedkoper te wonen: de warmte binnenhouden. Dit doe je onder andere met dikke gordijnen, goede isolatie en alle deuren dichthouden. Deze en meer tips om kosten te besparen lees je hier. Draai de verwarming dicht in ruimtes waar niemand is. Bijvoorbeeld op zolder, in de kelder en in andere ongebruikte ruimtes. In huis maakt het een klein verschil, maar op de rekening zul je het zeker merken. Heb je het toch wel een beetje fris? Dan zijn een dikke trui en warme sokken je beste vrienden. Waarschijnlijk heb je er al een in huis, maar een slimme thermostaat kan je zeker een handje helpen om de stookkosten te verlagen. Hier vind je meer informatie over een slimme thermostaat én meer tips. Dan zit je er warmpjes bij én houd je veel geld in je zak.

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Meer tips voor lagere energiekosten

Afgezien van het feit dat besparen op energiekosten goed is voor de portemonnee, is het ook goed voor het milieu. Er zijn een aantal makkelijke manieren waarop je goedkoper kunt wonen. Naast stookkosten verminderen kun je besparen op:

  • Water: Douche korter met behulp van een douche-timer. En als je schoonmaakt, gebruik dan een teil waar je het water in laat lopen. Zonder dat je het door hebt, gaat er veel water verloren door het putje. Dit is niet alleen zonde, maar zorgt ook voor een hoge rekening.
  • Licht: Verlaat je de kamer? Doe dan het licht uit. En vervang lampen door led-verlichting. De aanschafprijs is misschien iets hoger, maar dat is snel terugverdiend. Led-verlichting is ongeveer 80% zuiniger dan een halogeen- of gloeilamp én gaat veel langer mee.
  • Electra: Voorkom sluipverbruik. Haal opladers uit het stopcontact als ze niet in gebruik zijn. En zet apparaten zoals tv en (spel)computer uit in plaats van op stand-by.

Besparen op meubels

Als interieurliefhebber verander je natuurlijk graag iets in huis, maar aan nieuwe meubels zit vaak een pittig prijskaartje. Om goedkoper te wonen, shop je meubels daarom tweedehands. Op Marktplaats, in kringloopwinkels en op vlooienmarkten zijn genoeg parels te vinden. Met een beetje creativiteit geef je zó een oppepper aan een tweedehands item. Kijk de kunst af bij vtwonen stylist Liza die een tweede leven geeft aan kringloopvondsten. Er zijn ook genoeg leuke diy-projecten waarmee je voor een prikkie een prachtig item voor je interieur helemaal zelf maakt.

Een likje verf doet wonderen

Ben je uitgekeken op de kleur van je stoel? Laat ‘m dan opnieuw stofferen. Zet hem op een andere plek in huis en het is nét of je een heel nieuw exemplaar in huis hebt. Een paar krassen op tafel? Schuur ‘m op en lak hem op nieuw. Dan kan hij zo nog een paar jaar mee. Hetzelfde geldt voor alle andere meubels in huis. Verf of stoffeer ze in een andere kleur en blaas ze nieuw leven in door er aandacht aan te besteden. Zo kun je met een klein budget het interieur een compleet andere look geven.

LEES OOK
Pimp je tweedehands vondst: 5 creatieve ideeën van woonprofessionals

Check je verzekeringen

Een aantal verzekeringen in Nederland zijn verplicht, zoals een zorgverzekering en een WA-autoverzekering. Daarnaast is het voor je huis handig om een inboedelverzekering af te sluiten. Maar let hierbij wel op dat je niet méér betaalt dan nodig is. Stel je hebt een inboedelverzekering van een groter bedrag dan de inboedel waard is, dan krijg je bij schade alleen het bedrag vergoed dat je inboedel waard is, terwijl je maandelijks meer betaalt voor de verzekering. Zonde! Ook is het handig om ieder jaar te controleren of je bij de juiste maatschappij verzekerd bent. De verzekering die vorig jaar het goedkoopste was en het beste bij jou aansloot, hoeft dat dit jaar niet te zijn.

Budgetproof schoonmaken

Als je voor elke schoonmaakklus een ander middel aanschaft, lopen de kosten ongemerkt flink op. Daarnaast puilt de gootsteenkast ermee uit, maar dat is een ander verhaal. De chemische stoffen zijn ook nog eens schadelijk voor het milieu én je eigen gezondheid. Kosten besparen op schoonmaakmiddelen hoeft niet ten koste te gaan van de hygiëne in huis. Dat moet toch anders kunnen? Maak zelf schoonmaakmiddelen van azijn, soda en citroen. Gezond, goedkoop én het huis blinkt weer als een spiegeltje. Zeker in deze tijd vliegen de pompjes handzeep erdoorheen en is het precies op als je het ’t meest nodig hebt. Met deze simpele truc geniet je langer van de zeep: je hebt er alleen maar een simpel elastiekje voor nodig. Een lekkere geur in huis? Maak zelf roomspray met je favoriete geur.

LEES OOK
Zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken? Zo pak je het aan!

nog meer: wooninspiratie