WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gemiddeld energieverbruik

Als je energie wilt besparen is het goed om te weten of jouw verbruik onder- of bovengemiddeld is. Ben je een bovengemiddelde verbruiker dan kun je maar beter uitzoeken waar dat aan ligt. Is jouw verbruik gemiddeld of zelfs al onder het gemiddelde? Dan ben je al goed op weg. Maar meer besparen kan natuurlijk altijd.

gemiddeld energieverbruik

Wat verbruik ik?

Wil je weten hoeveel energie je zelf verbruikt? Dit kun je gemakkelijk vinden op de meter in de meterkast. Ook zijn er slimme energiemeters die je een beter inzicht geven in het verbruik per apparaat. Wil je je energieverbruik ook direct kunnen vergelijken met het gemiddeld energieverbruik? Dan kun je gebruik maken van een energieverbruiksmanager (zoals de e-manager). Deze geeft direct online inzicht in alle gegevens.

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Een Nederlands huishouden (2,2 personen) heeft een gemiddeld energieverbruik van zo’n 3.500 kilowattuur (kWh) aan energie. Het gemiddelde gasverbruik bedraagt 1.600 kubieke meter. In 2013/2014 bedroeg de totale energierekening (inclusief vastrecht) gemiddeld ruim 1.900 euro. Het gemiddeld energieverbruik (stroom) van Nederlandse huishoudens per jaar is:

 • 1-persoons huishouden: 2.317 kWh per jaar
 • 2-persoons huishouden: 3.424 kWh per jaar
 • 3-persoons huishouden: 4.092 kWh per jaar
 • 4-persoons huishouden: 4.604 kWh per jaar
 • 5-persoons huishouden: 5.292 kWh per jaar
 • 6-persoons huishouden: 5.430 kWh per jaar

Het verbruik is echter niet alleen afhankelijk van de samenstelling van je gezin. Het ligt er bijvoorbeeld ook aan in wat voor woning je woont. Door persoonlijke omstandigheden kan je energierekening dus afwijken van het gemiddeld energieverbruik. Dat kan komen door het huis waar je in woont (isolatie), het bouwjaar en de manier waarop je met energie omgaat.

Gemiddeld gasverbruik

Natuurlijk verbruik je niet alleen stroom, maar ook gas. Ook op het gasverbruik kun je besparen. Het is dus ook hiervoor interessant om te zien wat het gemiddeld energieverbruik is. Hieronder zie je het gemiddeld gasverbruik per woningtype van woningen gebouwd tussen 1980 en 2000.

 • Portiekwoning: 800 m3 per jaar
 • Flat: 800 m3 per jaar
 • Galerijwoning: 800 m3 per jaar
 • Maisonnette: 850 m3 per jaar
 • Rijtjeswoning: 1.200 m3 per jaar
 • 2-onder-1-kap: 1.400 m3 per jaar
 • Vrijstaand < 150 m2: 1.400 m3 per jaar
 • Vrijstaand > 150 m2: 1.750 m3 per jaar

Het gasverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van je woning, maar natuurlijk ook hoe je met de thermostaat omgaat. Daarnaast spelen de samenstelling van je gezin en de weersomstandigheden mee. Ook het bouwjaar maakt veel uit: hoe ouder de woning, hoe slechter de isolatie en dat zorgt dus ook voor een groter gasverbruik.

Lees hier meer over in het artikel over gemiddeld gasverbruik.

Energieverbruik vergelijken

Natuurlijk kun je je eigen energieverbruik het best vergelijken met het gemiddeld energieverbruik van huishoudens met dezelfde samenstelling. MilieuCentraal heeft daarom een handige energievergelijker ontwikkeld. Met deze test kun je gemakkelijk berekenen of je meer of minder energie verbruikt dan je buren, vrienden of kennissen.

Gemiddeld energieverbruik apparaten

Het stroomverbruik van apparaten is sinds 1990 met maar liefst 21 procent gestegen. Dat komt onder andere doordat huishoudens meer elektrische apparaten hebben en deze vaker gebruiken. Het is dus belangrijk om slim om te gaan met de apparatuur in je huis.

Je kunt je stroomverbruik flink omlaag brengen door slimmer om te gaan met apparaten. Kies bijvoorbeeld alleen voor apparaten met een A+++ label. Wist je dat het energieverbruik de laatste jaren ongeveer gelijk blijft? We krijgen wel meer apparaten, maar ze worden ook zuiniger. Zo zie je dus dat dit werkelijk verschil maakt. Wie weet kunnen we de komende jaren samen het stroomverbruik omlaag brengen.

Kijk hier voor nog meer tips om het verbruik van elektrische apparaten te verminderen.

Breng jouw verbruik omlaag

Wil je jouw energieverbruik omlaag brengen? Dat kan dus door op het verbruik van apparaten te letten, maar er zijn nog meer manieren. Denk bijvoorbeeld eens aan energiezuinige verlichting en zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol zit. Met een energiemeter kun je precies zien hoeveel stroom alle apparaten in huis gebruiken en kun je de energieslurpers de deur uit doen. Wil je goed bezig zijn voor het milieu? Denk dan ook eens aan groene energie of koop je eigen zonnepanelen.

Tip: lees ook eens de recensie over de Evohome waarmee je per ruimte in huis de verwarming regelt.

Bespaar op de kosten van energie

Wist je dat je naast minderen van je verbruik ook op een andere manier kunt besparen op de kosten van energie? Overstappen naar een andere energieleverancier kan je een besparing van ruim EUR 300,- per jaar opleveren. Wil je weten hoeveel jij kunt besparen? Ga dan naar energieprijzen.nl of vul je verbruik hier in.

Bron: Infohal

nog meer: wooninspiratie