kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Energielabel B

Energielabels lopen van G tot en met A, waarbij A het groenst is. Heb jij iets met een energielabel B, dan is het dus al aardig duurzaam. Maar wat betekent dit label nu precies bij een woning, auto of apparaat?

energielabel B

Energielabel B?

Energielabel B ligt net onder A, bijna het állergroenst dus. Let wel op dat de energielabels bij auto’s, huizen en apparaten anders werken. Een B-label voor een woning is erg goed, maar bij een apparaat kun je toch beter voor een zuiniger exemplaar kiezen. Hieronder leggen wij je uit wat het energielabel B precies betekent én hoe je het kunt verbeteren.

Zuinige auto

Een auto met energielabel B is 10% tot 20% zuiniger dan een gemiddelde auto van dezelfde grootteklasse. Je auto wordt dus vergeleken met auto’s die in de zelfde grootteklasse vallen, onderverdeeld in klein, middel en groot. Het energielabel auto is dus relatief. Je kunt je voorstellen dat een kleine auto met energielabel B veel minder CO2 uitstoot dan een grootte auto met hetzelfde label. Ga jij voor een groene auto? Beter van wel, want het is ten eerste prettig voor het milieu, maar daarnaast ook voor jezelf. Een zuinige auto gebruikt immers minder brandstof én je hebt minder wegenbelasting en bijtelling.

Apparaat met B-label

Bij apparaten werkt het net even anders en is een B-label helemaal niet zo zuinig. Doordat apparaten de laatste jaren snel veel zuiniger zijn geworden, waren de oude labels niet meer te gebruiken. Daarom lopen de energielabels voor apparaten nu van A t/m A+++. Een apparaat met energielabel B zul je dus niet zo snel meer tegenkomen. Natuurlijk geld dit voornamelijk voor nieuwe apparaten. Wil je weten hoe zuinig een apparaat is dat je al hebt, dan kun je daarvoor een energiemeter gebruiken.

Woning

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

De meeste woningen die goed geïsoleerd zijn hebben minstens een energielabel B. Bij veel woningen is het met de juiste aanpassingen anders goed mogelijk om een B-label te krijgen. Dat bespaart energie en ook het comfort van je huis verbetert. Natuurlijk is het nog beter om een huis met een A-label te hebben. Het label hangt af van verschillende factoren, zoals isolatie en de verwarmingsinstallatie

Wil je weten wat jouw energielabel is, dan kun je je huis laten inspecteren door een gecertificeerd adviseur. Hij geeft je een rapport met het energielabel én tips om het te verbeteren. Zo kun je dus direct aan de slag. Het is overigens verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van een woning, vraag hier dus naar. Wil je vast een schatting van het energielabel van jouw woning, ga dan naar verbeteruwhuis.nl.

Energielabel verbeteren

Wil je het energielabel van je huis verbeteren? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Beter isoleren is bijvoorbeeld een hele goede manier. Daarnaast kun je ook kiezen voor een zuinige ketel (zoals een HR-ketel) en zonnepanelen installeren. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om energie te besparen.

nog meer: wooninspiratie