WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

EKO-keurmerk

Biologisch is beter voor dieren en voor het milieu en misschien zelfs gezonder. Weten of iets echt biologisch is? Let dan op het EKO-keurmerk.

EKO-keurmerk

Waarom biologisch?

Er kunnen verschillende redenen zijn om biologisch te eten. De een doet het voor zijn of haar gezondheid en de ander voor het milieu of omdat het diervriendelijk is. Of biologisch echt gezonder is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar het kan geen kwaad het zekere voor het onzekere te nemen, toch? En je bent in ieder geval goed bezig voor de natuur. Biologische producten zijn vaak wel iets duurder. Maar hé, dat kun je misschien wel compenseren door flexitarier te worden of minder voedsel te verspillen?

EKO-keurmerk: betekenis

Het EKO-keurmerk kun je tegenkomen op de verpakking van eten en drinken. Het geeft aan dat het product voldoet aan de Europese wettelijk gestelde normen voor ecologische producten en productiemethoden. Zo weet je dus zeker dat het product aan de eisen voldoet.

Producten met dit keurmerk zijn altijd afkomstig van de biologische landbouw. Dat betekent dus dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt. Ook gebruiken deze boeren geen genetisch gemodificeerde zaden. Puur natuur dus! En ook niet onbelangrijk: biologische veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. Deze dieren worden op een natuurlijke wijze gehouden en kunnen meestal lekker rondlopen in de wei.

Ook mogen er aan deze producten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd en is het verboden om antibiotica en groeihormonen door het veevoer mengen. En er wordt meestal ook nog eens duurzaam gewerkt, bijvoorbeeld door een lager energiegebruik, beter afbreekbare verpakkingen, natuurbeheer en respectvol zaken doen.

Het EKO-keurmerk mag dus niet zomaar worden gebruikt en dit wordt gecontroleerd door stichting SKAL. Let er dus op, dan weet je zeker dat je goed zit.

Producten

Je kunt het vinden op bijvoorbeeld groenten, brood, fruit, melk, eieren, vlees, bier en wijn. Waar vind je producten met het EKO-keurmerk? Dat is niet moeilijk. Supermarkten hebben steeds vaker biologische producten. Daarnaast zijn er speciale biologische supermarkten, natuurvoedingswinkels, reformzaken en speciaalzaken. Ook zijn er biologische boerenmarkten waar je producten vindt met dit keurmerk.

Keurmerken

Zie je door alle keurmerken het bos niet meer? Dat is niet zo gek. Er zijn er namelijk ontzettend veel. Voor voedsel heb je naast het EKO-keurmerk bijvoorbeeld ook Demeter (bio-dynamische landbouw) en het Max Havelaar keurmerk. Maar ook voor bijvoorbeeld kleding en apparaten bestaan er keurmerken. Deze kunnen je allemaal helpen om duurzame keuzes te maken. Ook is het verstandig om bij een woning, auto of apparaat op het energielabel te letten. Wil je weten welke keurmerken er allemaal zijn? Er is nu een handige keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Daarmee kun je heel gemakkelijk de betekenis van alle keurmerken opzoeken. Ideaal!

Kijk ook eens op eko-keurmerk.nl voor meer informatie.

nog meer: wooninspiratie