kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het effect van lichtgevende verf buiten

Ken je ze nog, die lichtgevende sterretjes aan het plafond? Ze zijn niet alleen heel leuk voor de kinderen maar ook nog eens energiebesparend! Tegenwoordig kun je dit effect doorvoeren naar de woonkamer met lichtgevende verf. Oké, het zal niet veel schelen in de energiekosten, maar als we een paar stappen verder gaan wél. Geïnspireerd door een project met lichtgevende verf buiten. 

verf

Designer Daan Roosegaarde – hij noemt zichzelf een hippie met een businessplan – probeert op innovatieve wijze de Nederlandse snelwegen een stuk energiezuiniger te maken. Hij wilt dit bereiken door middel van fotoluminescerend poeder en interactive light. Het klinkt ingewikkeld, maar komt in feite neer op lichtgevende wegen en lichtpropellers aan de zijkanten van de weg.

Lantaarnpalen zullen voorgoed verleden tijd zijn door zijn ‘Smart Highway’ project. Maar hoe werkt het precies? De wegbelijning wordt geverfd met een speciale (glow-in-the-dark) verf. Deze neemt overdag het daglicht op en straalt dit ’s nachts voor wel 12 uur lang uit. Een duurzaam en energiebesparend alternatief. In samenwerking met bouwbedrijf Heijmans is er zelfs al een begin gemaakt in Eindhoven.

Lichtgevende kwallen ziet Roosegaarde als grote inspiratiebron. Hij is niet de enige. Onderzoeker Anthony Evans is voor zijn ‘Glowing Plants’ project geïnspireerd geraakt door de natuur. In het bijzonder de vuurvlieg. Hij probeert via synthetische biologie en software lichtgevende planten te ontwikkelen. Op Kickstarter.com staat een uitleg van zijn project.

Voorlopig kun je thuis aan de slag met lichtgevende muurverf en zelfs de meubels en accessoires onder handen nemen! Zo kun je toch een klein beetje besparen op die energierekening en heeft het nog een leuk effect ook!

Bron: Heijmans

nog meer: wooninspiratie