kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een huis vol speelgoed

Koop jij ook wel eens speelgoed dat na een week in de hoek belandt? Soms is het lastig om het juiste speelgoed voor kinderen te vinden. Helemaal in deze tijd, waarin computer en televisies een favoriet zijn. Wij hebben een aantal tips van deskundigen voor je verzameld, zodat de kinderen wellicht iets langer plezier hebben van hun speelgoed en dat jouw huis geen huis vol speelgoed wordt!

een huis vol speelgoed

1. Kies neutraal speelgoed

Kies speelgoed dat neutraal is in zijn soort. Een kind kiest het liefst voor speelgoed met veel toeters en bellen en details, maar vaak geldt de regel: hoe meer uiterlijke kenmerken, hoe minder ze hun fantasie er in kwijt kunnen. Hierdoor belandt speelgoed eerder in een hoek.

2. Let op de schijf van vijf

Op hoeveel verschillende manieren kun je met het speelgoed spelen? Net als bij eten, is er een schijf van vijf, namelijk: emoties & fantasie (dus iets creatiefs), bewegen, samenspelen, verstand (dus iets educatiefs) en constructie. Hoe meer je met een stuk speelgoed kunt doen, hoe langer het de aandacht van een kind vasthoudt. Zo voldoet een auto aan de vier eerstgenoemde onderdelen van de schijf van vijf.

3. Groeimogelijkheden

Houd rekening met variatie en groeimogelijkheden van speelgoed. Speelgoed dat makkelijk begint en dat je kunt uitbreiden, gaat veel langer mee. Denk bijvoorbeeld aan Duplo of een houten treinbaan. 

Andere speelmogelijkheden

Naast deze speelgoedkeuzes is het ook goed voor kinderen om samen met ouders actief te spelen, vooral als je je positief opstelt en je kind aanmoedigt.  Gericht samen spelen versterkt de onderlinge band en stimuleert de ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes die helpen de motoriek te verbeteren, zoals spelen met een bal, dansen, klimmen.

Speelgoed samen delen

Je kunt er ook voor kiezen om speelgoed te delen met buren, vrienden of familie. Zo bespaar je geld en ga je bewust om met natuur en milieu! En had je toevallig al aan de speel-o-theek gedacht? Ook dat is een goede mogelijkheid om de hoeveelheid speelgoed in huis te verminderen en toch leuk speelgoed in huis te hebben voor de kinderen!

Bron: jimbomatison.blogspot.nl

nog meer: wooninspiratie