WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzame creatives aan het woord – Milieu Centraal

Nieuw op vtwonen! Een serie blogs waarin je maandelijks kennis maakt met een duurzame creative. Mensen die voor hun werk dagelijks begaan zijn met duurzaamheid. Ontdek of zij buiten werktijd net zo milieubewust bezig zijn als tijdens kantooruren. Naast een kijkje in hun privéleven delen zij ook hun favoriete sites en duurzame tips met jou! We trappen vandaag af met Mariken Stolk van Milieu Centraal.

duurzame creativesduurzame creatives
Kun je iets vertellen over jezelf én Milieu Centraal?

“Ik ben Mariken Stolk en werk als senior communicatieadviseur bij Milieu Centraal. Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over energie en milieu. We geven mensen advies hoe zij in hun dagelijkse leven energie kunnen besparen en rekening kunnen houden met het milieu. Milieu Centraal informeert consumenten actief via diverse websites (waaronder milieucentraal.nl), sociale media en apps over belangrijke milieuonderwerpen. Denk hierbij aan energiebesparing, duurzame energie, vervoer en voeding. Jaarlijks bereiken we op deze manier bijna 13 miljoen consumenten.”

Hoe duurzaam leef je zelf?

“Zelf woon ik in een jaren ’50 woning. Die woning is bij de bouw niet goed geïsoleerd. Daarom hebben mijn man en ik de woning een paar jaar terug helemaal laten isoleren. Over zonnepanelen denk ik nog na, maar ik heb ook winddelen van de Windcentrale. Verder ga ik op de fiets naar mijn werk en reis zoveel mogelijk met het OV. Groente en fruit koop ik van het seizoen en ik probeer wat minder vlees te kopen. Mijn man is het daar echter wat minder mee eens! Mijn enige ‘klimaatzonde’ is dat ik eens per jaar een verre reis maak, en daarvoor het vliegtuig moet nemen. Ik compenseer dan wel altijd de CO2 uitstoot. En binnen Europa reizen we altijd met auto of trein, niet met het vliegtuig.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om een duurzaam steentje bij te dragen?

“Ik wil dat mijn twee kinderen en de generaties die erna komen later ook nog gewoon kunnen genieten van een mooie aarde. Ook vind ik het oneerlijk dat we in het rijke westen veel CO2 uitstoten en daarmee klimaatverandering veroorzaken waar mensen in ontwikkelingslanden juist de meeste last van hebben door droogte of overstromingen. Daar wil ik wat aan doen!”

Welke leuke sites of blogs bezoek je graag?

“Omdat ik vaak kinderkleertjes over heb, bezoek ik graag Krijgdekleertjes.nl. Op deze site kun je met andere ouders kleertjes ruilen.”

Welke trends signaleer je de laatste tijd?

“Ik zie dat zonnepanelen steeds populairder worden. De dalende prijzen zorgen voor een sterke groei van het aantal zonnepanelen. In 2013 verdubbelde het aantal geïnstalleerde zonnepanelen ten opzichte van 2012! Die groei blijft nog wel even doorgaan.”

Aan wie geef je het stokje door en waarom?

“Ik geef het stokje door aan Lij-Saan Wong van netbeheerder Liander. Ik ben benieuwd of zij thuis net zo actief bezig is met energiebesparing en duurzame energie als op haar werk.”

Bron: freeimages.com | Milieu Centraal

nog meer: wooninspiratie