kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam op vakantie

Vakantie is leuk, vakantie is fijn en vakantie is ook meer dan welkom op z’n tijd. Want zeg nou zelf: heel de dag luieren, zwemmen, zonnen en vooral veel leuke dingen doen, wie wil dat niet? Maar waar kun je rekening mee houden om duurzaam op vakantie te gaan?

duurzaam op vakantie

Wanneer het op vakantie aankomt, heeft iedereen zo zijn voorkeuren: de een houdt van luxe, de ander gaat juist back to the basics  en weer een ander blijft het liefst op Nederlands grondgebied. Waar je ook voor kiest, rekening houden met de natuur, het milieu, de lokale bevolking en hun cultuur kan altijd en overal. Duurzaam op vakantie gaan, houdt in dat je per dag een voetafdruk van 90m2 achterlaat. Benieuwd wat jouw vakantie voetafdruk is?

Verder zijn er vier elementen die bij kunnen dragen aan een duurzame(re) vakantie:

Vervoer

Vooral vakanties in het buitenland hebben grote invloed op het milieu. Het vervoer naar de bestemming zorgt en voor luchtvervuiling en voor de uitstoot van gassen die het broeikaseffect versterken. In volgorde van meest milieu-onvriendelijk tot het meest milieuvriendelijk zijn dit de vervoersmogelijkheden: vliegtuig, auto, trein, bus/touringcar en fiets (voor de sportievelingen). Is vliegen de enige optie om op plaats van bestemming te komen? Kies dan voor een directe vlucht van een maatschappij met een actieve milieuzorg. Heeft de auto de voorkeur? Reis dan met meerdere mensen in één voertuig.

Bestemming

Hoe verder de vakantiebestemming, des te slechter dit is voor het milieu. Dit wordt mooi geïllustreerd aan de hand van het voorbeeld op Milieucentraal:

  • Met de auto naar Frankrijk, en daar drie weken wandelen en slapen in een bungalowtent, zorgt voor 650 kilo CO2-uitstoot.
  • Drie weken zeilen en jetskiën vanuit een vakantiehuisje in Cadzand laat de uitstoot oplopen tot circa 1.890 kilo: vooral het huisje en het jetskiën zorgen voor veel uitstoot van broeikasgas.
  • Drie weken niets doen op een strand is klimaatneutraal, tenzij je dat doet in Thailand. De vliegreis en het verblijf in een luxe resort veroorzaken de uitstoot van 6.200 kilo CO2.

Wist je dat De Azoren uitgeroepen zijn tot de meest duurzame kustvakantiebestemming van Europa?

Accommodatie

Meer luxe betekent meer milieubelasting. Kamperen is daarom de meest milieuvriendelijke accommodatie. Wat dacht je van kamperen in de achtertuin? Misschien niet wat je gewend bent van een zomervakantie, maar net zo leuk! Ben jij niet in de wieg gelegd voor kampeervakanties? Kijk eens op de website van A Vakanties. Hier worden meer dan 100.000 vakantiehuizen en groepsaccommodaties verhuurd met milieu compensatie. A Vakanties heeft een samenwerking met de Stichting Trees For All die in derde wereld landen bomen en struiken aanplant.

Activiteiten

Kun je moeilijk een hele dag in de zon liggen en wil je liever dingen ondernemen? Ga dan vooral gemotoriseerde activiteiten uit de weg. Kies in plaats daarvan voor activiteiten in de buitenlucht: mountainbiken en wandelen in de natuur, zwemmen in buitenwateren of wat dacht je van badmintonnen op het grasveld, flessen voetbal (met regenwater) en bordspelletjes met de hele familie?

Bron beeld: ANWB

nog meer: wooninspiratie