WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam klussen

Duurzaam klussen gaat verder dan alleen de aankoop van milieuvriendelijke materialen. Hoe verbouw je je woning op een energiezuinige manier? En welke maatregelen neem je om comfortabel en prettig te kunnen wonen op een duurzame en besparende manier?

handmade lamp

duurzaam klussen

Goed materiaal

Begin de verbouwing met de keuze voor goed materiaal. Kies je voor hout met het FSC-keurmerk, dan weet je dat het hout gegarandeerd afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Dit hout is meestal wel wat prijziger dan andere soorten, maar je kunt beter iets meer uitgeven dan binnen een korte tijd weer naar de bouwmarkt te moeten. Je kunt materialen ook een tweede leven geven, een gebruikte houten vloer of tegels zijn vaak juist heel mooi. En komt er een aanbouw aan je huis? Hergebruik de tuindeur en de kozijnen van je oude deur. Zonde om hier niets meer mee te doen!

Tips

  • Selecteer materiaal dat specifiek geschikt is voor je verbouwklus. Denk aan vochtbestendige verf in de keuken.
  • Let bij geschikte materialen op milieukenmerken.
  • Reken goed uit hoeveel materiaal je nodig hebt. Heb je toch over? Breng het terug naar de bouwmarkt of gebruik het materiaal voor een ander project. Met overgebleven vloerdelen kun je bijvoorbeeld een leuk hoofdeinde maken voor je bed.
  • Voer het bouwproject nauwkeurig uit en vergeet vooral het onderhoud niet.
  • Houd bij je verbouwing rekening met toekomstige veranderingen, zoals gezinsuitbreiding.
  • Klaar met klussen? En gereedschap over waar je niets meer mee wilt doen? Lever het in bij Stichting Gered Gereedschap. Zij knappen het gereedschap op en leveren het aan ontwikkelingslanden.

Niet alleen het materiaal is van belang. Hoe langer de levensduur, hoe beter!

Bron: woonkamer | lamp

nog meer: wooninspiratie