WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam kamperen

Deze zomer blijven meer Nederlanders in eigen land kamperen. En dat is goed nieuws, want dicht bij huis blijven is een stuk milieuvriendelijker dan een verre vliegreis. Hoe kan kamperen nog duurzamer?

duurzaam kamperen

Milieuvriendelijk vervoer

De vakantie begint op het moment dat je de deur achter je dichttrekt. Zorg ervoor dat je alle apparaten compleet uitschakelt, gas en water afsluit en de planten genoeg water geeft. Is de vakantiebestemming binnen Nederland? Dan is de fiets het meest milieuvriendelijk. Kies ook liever voor een tourbus of trein voordat je de auto pakt. Vliegtuigen zijn de grootste boosdoeners: een vliegtuig verbruikt bij het taxiën alleen al 690 liter aan brandstof!

Duurzame accommodaties

Met kamperen ga je back to basics: genieten van de natuur, de rust en het simpele leven. Maar kamperen kan ook met een eigen caravan, inclusief stroom- en watervoorziening. Wil je echt terug naar de kern? Ga dan kamperen op een natuurkampeerterrein. Op de meeste natuurcampings vind je een simpele watervoorziening, geen aansluiting op een elektriciteitsnetwerk en zit je midden in de natuur om compleet tot rust te komen.

Op de website van Greenkey vind je welke campings voldoen aan de normen voor een duurzaamheidskeurmerk. Hieronder vallen bijvoorbeeld het gebruik van milieubewuste energie, ecologische schoonmaakmiddelen en het zuiveren van eigen water. Wil je weten welke campings het gouden niveau hebben verdiend? Deze vind je op de kaart met alle deelnemers.

Eigen inbreng

Hoe kun je naast vervoer en accommodatie nu zelf zorgen voor een zo duurzaam mogelijke kampeervakantie? Om te beginnen geen gebruik maken van wegwerpproducten. Koop in plaats daarvan duurzaam en ecologisch campingservies. Voor het eten koop je biologische producten van de boer om de hoek. Niet alleen is dit lopend of met de fiets te doen, ook weet je zo zeker dat je milieubewuste producten eet. Op de website Van eigen Erf vind je meer dan honderd biologische boeren door het hele land heen. Zo weet je precies welke boer er bij jouw vakantieplek in de buurt zit!

Afbreekbare tent

Als laatste maar zeker niet minder belangrijk: respecteer de natuur en houd het netjes. Dat betekent geen zwerfafval achterlaten. Hoewel, één uitzondering vormt de biologisch afbreekbare tent van TU Delft-student Klappe die de One Nights Tent bedacht.

Bron: Camping de Roos

nog meer: wooninspiratie