WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam consumeren

We consumeren in ons leven van alles; van voedsel tot kleding en cosmetica. We hebben van alles nodig om te overleven, maar of dat ook zo duurzaam is? Gelukkig kun je duurzaam consumeren door je inkopen voortaan bewuster te doen. 

duurzaam consumeren

Wat is duurzaam consumeren?

Als je duurzaam consumeert, consumeer je zonder dat dit nadelig is voor mens en milieu. In het artikel Wat is duurzaamheid? kun je precies lezen wat duurzaam betekent. Je houd bij je inkopen rekening met waar én hoe producten zijn geproduceerd. Ook gebruik je niet meer dan nodig is en probeer je oude producten te recyclen of hergebruiken. Duurzaam consumeren is een levensstijl en je wordt er steeds beter in.

Duurzame producten

Het wordt steeds gemakkelijker om duurzame producten aan te schaffen. Zo zijn er steeds meer biologische of duurzame winkels en vind je ook in supermarkten vaker duurzame producten. Let bij aanschaf van een product ook op hoe het verpakt is, hoe minder verpakkingsmaterialen hoe beter. Plastic is meestal ook een no go. Bij heel veel dagelijkse producten kun je vaak duurzamere keuzes maken, bijvoorbeeld duurzaam toiletpapier of een houten tandenborstel. Om het kiezen makkelijker te maken zijn er keurmerken die kunnen aangeven of een product echt milieuvriendelijk is, bijvoorbeeld het EKO-keurmerk.

Check het energielabel

Naast keurmerken kunnen ook energielabels je helpen met duurzaam consumeren. Bij de aanschaf van een nieuw apparaat of auto geeft het label aan hoe energiezuinig deze is. En ja.. het is natuurlijk nog beter om helemaal geen auto of apparaat te kopen.

Heb je het echt nodig?

Het meest duurzaam is natuurlijk minder kopen. Denk daarom bij alles wat je aanschaft goed na of je écht nodig hebt. Het kom bijvoorbeeld steeds meer aan het licht dat veelgebruikte cosmeticaproducten, bijvoorbeeld shampoo, eigenlijk niet echt nodig zijn (en zeker dagelijks gebruik is onnodig). Ook kun je misschien vaker tweedehands producten kopen. Ga eens naar de kringloopwinkel of een leuke vintage kledingwinkel. Tweedehands shoppen wordt steeds hipper en het wordt dus ook steeds makkelijker om op die manier leuke dingen aan te schaffen.

Recyclen en hergebruiken

Dingen die je consumeert leveren vaak ook afval op. Het is beter voor het milieu om dit te recyclen of hergebruiken. Daarom kun je beter je afval (zoals gft, plastic en glas) goed scheiden. Hoe je dat doe lees je in het artikel over afval scheiden. Producten die nog gebruikt kunnen worden kun je hergebruiken of upcyclen. Breng het naar de kringloopwinkel en wie weet maak je er een ander blij mee.

Bespaar energie!

We consumeren ook dagelijks energie zoals gas, water en elektriciteit. Ga ook hier zuinig mee om.

nog meer: wooninspiratie