WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Doe de deur dicht!

Je moest boven even iets pakken. En nu ben je vergeten de deur van de woonkamer te sluiten. Ach… jammer dan. Of: even opstaan en die deur dichtdoen? Dat laatste, want dat levert je geld op!

sloten

Energie besparen

De deur achter je dichtdoen. Het lijkt zo’n kleinigheid, maar het bespaart je energie en dus geld. Het is niet heel makkelijk om te zeggen hóeveel mensen hier precies mee besparen, omdat er veel dingen zijn die de besparing kunnen beïnvloeden. Zoals: de inhoud van de betreffende ruimte, de mate van isolatie, de wind- en zonligging, het temperatuurverschil tussen buiten binnen, enzovoort. Daarnaast gaat er ook wat warmte verloren als een onderliggende verwarmde ruimte grenst aan de koudere ruimte. Als je een verwarming helemaal uit laat in bepaalde ruimtes, bespaar je natuurlijk het meest. Volgens Nuon kun je bij een matig geïsoleerde slaapkamer dan denken aan een besparing van ongeveer 200m3 per jaar. Een voorbeeld: ben je normaal 128 euro per jaar kwijt, dan ben je als je de verwarming uit laat nog maar 88 euro per jaar kwijt: een besparing tot wel 40%.

Warme tips

Els (59) heeft er een sport van gemaakt om de warmte in huis te behouden en niet ‘voor niets te stoken’. Zij zet inderdaad nooit de verwarming aan in kamers waar ze weinig is. Verder houdt ze de deur naar de gang altijd gesloten, als ze in de woonkamer zit. Els: “Om de warmte nog eens extra tegen te houden, heb ik ook een gordijn voor het trapgat gehangen. En één bij de voordeur. Het klinkt misschien als wat veel maatregelen, maar zo houden we wel de temperatuur optimaal, zonder iets te verspillen. Het gevolg van al die maatregelen is dat ik echt wel een verschil zie in onze energierekening. En van het geld dat ik bespaar kan ik natuurlijk weer leuke dingen doen.”

Meer tips om energie te besparen? Kijk op Nuon.nl/energiebesparen.

nog meer: wooninspiratie