WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dag van de Duurzaamheid

Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid! Door heel Nederland vinden er duizenden duurzame activiteiten plaats om mensen het belang van duurzaamheid te laten inzien. Van voorleesacties op basisscholen tot live kunst. Wij zetten onze top 5 activiteiten op een rij.

dag van de duurzaamheid

Dutch Sustainable Fashion Week

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week vertellen een groot aantal modewinkels Inspiring Stories, oftewel de achtergrondverhalen van de deelnemende retailers. Het doel van deze campagne is om duurzame mode in deze week extra zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen bij de consument. De initiatiefnemer Urgenda wil met deze activiteit laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland is.

Lichtjesroute door Eindhoven

Op de Dag van de Duurzaamheid licht Eindhoven op met veel gekleurde lampjes door de hele stad. De lichtjesroute is een avondactiviteit, zodat de stad verlicht wordt in het donker. Natuurlijk wordt er alleen gebruik gemaakt van led-verlichting en milieuvriendelijke materialen. Vanwege de duurzaamheid worden mensen gestimuleerd om de lichtjesroute met de fiets te rijden in plaats van met de auto. Fiets op de Dag van de Duurzaamheid daarom de lichtjesroute!

lichtjesroute

Groene wand in de klas geeft schone lucht

Ook de basisscholen zetten zich in voor de Dag van de Duurzaamheid. In de gemeente Haarlemmermeer hebben tien basisscholen groene wanden in klaslokalen geplaatst. Doordat scholen vaak verouderde luchtfilteringsystemen hebben, is luchtkwaliteit in klaslokalen een groot probleem. Met dit project willen de scholen aantonen dat een plantenwand in klaslokalen een betaalbare en effectieve oplossing is voor dit probleem.

Live kunst op de campus

Op de Dag van de Duurzaamheid zal de kunstenares Marilyn Sonneveld de meest opmerkelijke duurzame initiatieven van de Erasmus Universiteit vereeuwigen op het witte doek. De universiteit is al veel bezig met duurzaamheid: van groene daken tot eco-bassins en biodiversiteit. De kunstwerken zullen later als expositie te zien zijn in het Erasmus Paviljoen. Zo kan iedereen zien wat de universiteit  al doet qua duurzaamheid op de campus.

erasmus universiteit

Slotevent Low Car Diet

Van 10 september t/m 10 oktober vindt het Low Car Diet plaats. Dit is een event waarbij meer dan duizend deelnemers een maand lang goedkoper, gezonder en schoner hun dagelijkse reis van A naar B reizen. Bedrijven gingen de uitdaging aan om 20% te gaan besparen op zakelijke mobiliteit door met de mobiliteitskaart gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op de Dag van de Duurzaamheid vindt het slotevent plaats. Hier worden de eerste resultaten bekend gemaakt, ervaringen gedeeld en de winnaars bekend gemaakt. Dan wordt het duidelijk welk bedrijf de meeste duurzame kilometers heeft gemaakt.

Meer weten?

Benieuwd welke activiteiten bij jouw in de buurt plaatsvinden? Kijk voor alle activiteiten op de website.

Bron: 1. Urgenda – 2. Eindhoven Actueel – 3. AD.nl

nog meer: wooninspiratie