kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

An Inconvenient Truth – Al Gore

An Inconvenient Truth is de gefilmde presentatie waarmee Al Gore de wereld rondtrok om zijn ongerustheid te ventileren over klimaatverandering en het bagatelliseren van de risico’s door politici. Hij gebruikt daarvoor indringende beelden van gevolgen van orkanen, gletsjers die in zee storten en effecten van verdroging en verwoestijning. Met een kaart laat hij zien dat ongeveer de helft van Nederland onder water zou verdwijnen als gevolg van de opwarming van de Aarde. Waar of niet? Hij kreeg veel aandacht vanuit verschillende landen over de hele wereld!

An Inconvenient Truth

An inconvenient truth

Juli 2006: de heetste julimaand ooit sinds de officiële metingen. Augustus 2006: de natste augustusmaand sinds de metingen. Het lijkt wel of de toekomstscenario’s van het KNMI nu al werkelijkheid zijn geworden. Ook de natuur in de achtertuin lijkt ‘van slag’: veel bloemen bloeien eerder dan voorheen, en ook de vogeltrek verandert door de stijgende temperatuur, constateren fenologen die onderzoek doen naar natuurverschijnselen die op vaste tijdstippen plaatsvinden.

Tegelijkertijd werd in 2006 het haring- en mosselseizoen uitgesteld vanwege het koude voorjaar. Zo’n tegenstrijdige constatering bewijst dat kortetermijndenken over het klimaat niet de juiste manier is. We hebben statistieken nodig die honderden, duizenden, het liefst tienduizenden jaren bestrijken. En we hebben iemand nodig die alle feiten helder op een rijtje zet.

Voormalig presidentskandidaat Al Gore heeft zich ontpopt tot missionaris die gedreven uitleg geeft over de huidige klimaatverandering. Hij is ten volste overtuigd van zijn gelijk. Ten eerste: er is een klimaatverandering. Ten tweede: die wordt veroorzaakt door de mens die miljoenen jaren oude fossiele brandstoffen in veel te korte tijd verbruikt. Ten derde: het is twee voor twaalf maar we kunnen het tij met zijn allen nog keren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar zijn hele verhaal. Op Youtube vindt je de trailer over zijn documentaire, waarin hij meer toelicht.

Nog even een aantal tips & feiten

  1. Nederlanders kopen samen zo’n 500.000 plastic waterflesjes per dag. Per flesje is dat 170 gram CO2.
  2. China is de grootste investeerder in hernieuwbare energie.
  3. In 2050 zullen zo’n 50 miljoen meer mensen honger lijden als gevolg van klimaatverandering. (Bron: Oxfamnovib.nl)
  4. ‘Tussen 2012 en 2013 werd meer kooldioxide uitgestoten in de atmosfeer dan in enig ander jaar sinds 1984 , waardoor de mens in sneltreinvaart afstoomt op opwarming van de aarde’, aldus het klimaatagentschap van de Verenigde Naties in een rapport. (vertaling van: ‘‘More carbon dioxide was emitted into our atmosphere between 2012 and 2013 than in any other year since 1984, putting humans on the fast track toward irreversible global warming, the United Nation’s weather agency said in a report released Tuesday.’) (Bron: thinkprogress.org)
  5. Steden krijgen door klimaatverandering steeds vaker te maken met natuurrampen als overstromingen en stormen
  6. Goede ledlampen verbruiken wel 85% minder energie verbruiken dan gloeilampen
  7. Productie, verpakking en transport van verpakt drinkwater in Nederland veroorzaakt driehonder keer meer CO2-uitstoot dan evenveel kraanwater
  8. Met de handige groente- en fruitkalender van Milieucentraal kun je klimaatvriendelijk boodschappen doen.
  9. Koeien- en schapenwinden leveren een belangrijke bijdrage aan de broeikasgassenuitstoot en dus aan klimaatverandering. Methaan heeft 25 procent meer impact op het broeikaseffect dan CO2.

Bron: voordewereldvanmorgen & de filmkrant

nog meer: wooninspiratie