WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

The White Box

Ben jij je bewust van het energieverbruik van de elektrische apparatuur in jouw huis? Veel Nederlanders namelijk niet, waardoor we veel energie verspillen. Jammer, want dat gaat ten koste van onze portemonnee en het milieu. Op de Dutch Design Week hebben we kennis gemaakt met ‘The White Box’ die ons in de toekomst meer bewust moet maken van ons energieverbruik!the white box

The White Box

The White Box is een afstudeerproject van Jan van Asten, student aan de Technische Universiteit Eindhoven. De box is bedoelt als centrale ruimte in de woning van de toekomst, bijvoorbeeld een hal of gang. De wanden in de box zijn gekoppeld aan de elektrische apparaten in je woning. Wanneer je veel energie verbruikt zullen de wanden zich naar elkaar toe bewegen. De ruimte wordt hierdoor dus kleiner, waardoor de muren op je af komen. Ook het plafond wordt hierin meegenomen. Deze geeft het energiebalans aan van alle apparaten in de woning. Dus hoe meer energie je verbruikt, hoe meer het plafond en de muren op je afkomen.

“Er zijn de laatste jaren al wel een aantal applicaties ontwikkeld die je energieverbruik weergeven aan de hand van grafieken en getallen. Helaas is het in de praktijk zo dat maar weinig mensen hiernaar kijken, omdat ze niet direct geconfronteerd worden hun verbruik. Als je er niet naar kijkt dan merk je er tenslotte ook niks van. The White Box is een constante confrontatie met je energieverbruik, waardoor je direct kunt zien waar je energie én geld kunt besparen,” vertelt Jan van Asten.

Kortom, The White Box maakt je bewust van je energieverbruik in je woning. Niet alleen in het algemeen, maar ook per apparaat wordt het verbruik bijgehouden. Zo kun je misschien in de toekomst zien waar voor jou nog kansen liggen om nog milieubewuster en voordeliger te leven!

nog meer: wooninspiratie