WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Doorzonwoning: stylingtips voor een licht en gezellig huis

In een doorzonwoning komt het licht aan de voor- en achterkant het huis binnen. Meestal heb je een groot raam aan de voorzijde en een pui grenzend aan je tuin of terras. Om ook in de donkere periodes van het jaar toch een warm en gezellig plekje te creëren, kun je het beste met de volgende dingen aan de slag gaan.

vtwonen 1-2020 | donker terra hanglamp
Hanglamp Twinkle van keramiek, bruin (ook in wit), 40×19 cm (hxØ). M.m.v. cocooncollectables.nl (vintage Panton Chair, tafel, bijzettafel, lijsten, accessoires), polspotten.nl (glazen vitrine).

Lichte kleuren

Omdat er veel licht binnenkomt in een doorzonwoning, is het leuk om hier wat mee te experimenteren. Kleur en licht zijn een perfecte match, dus er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Ga je voor lichte kleuren, kies dan de muur waar de minste zon op valt. Lichte kleuren ogen op een donkere plek namelijk alsnog vrij licht.

Op de andere muren kun je wat donkerdere of diepere kleuren schilderen of behangen. Wacht maar tot de zon erop schijnt, wedden dat je woonkamer dan helemaal tot leven komt?

Hoekjes creëren

Omdat de woonkamer in een doorzonwoning redelijk rechttoe rechtaan is, is het leuk om de ruimte wat te breken. Dit doe je makkelijk door ‘hoekjes’ te creëren.

Zet een bijzettafel tegen de muur (een side table doet het ook goed) en experimenteer met ornamenten, fotolijsten, souvenirs en een mooie lamp. Weet je niet goed hoe je de boel moet stylen? Met de regel van drie zit je sowieso altijd goed.

Hang maar op

Een andere mooie manier om de ruimte op te delen, is het ophangen van een spiegel- of fotowand, bijvoorbeeld tussen de keuken en woonkamer. Hang een aantal meter muur vol met je favoriete foto’s of inspirerende posters. Leg ze wel eerst op de vloer uit voordat je gaat boren, zo kun je zien welke afbeeldingen het goed doen naast elkaar.

Hier zie je hoe je de mooiste compositie voor een gallery wall maakt.

nog meer: wooninspiratie