WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een houten vaas in een handomdraai: zo maak je ‘m

Houten items gaan nooit vervelen in het interieur. Hout kan namelijk altijd, en vindt in alle woonstijlen wel een plekje. Geen vieze handen of ander kliederwerk: voor deze DIY hoef je alleen maar folie te plakken. Zo maak in een handomdraai een houten vaas met behulp van plakfolie!

vtwonen 13-2019 | styling bruin de trendkleur eetkamer deco
Kast op maat, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Houten ladder (burbri.nl). Blankhouten vloerlamp van Bloomingville, 160×40 cm (hxØ) (vtwonen.nl). Gevlochten vazen klein en groot, houten kruk, kussen met ruitprint, mok op kruk, vierkant bord op kruk, blanke houten bak op tafel, gestreept schaaltje in kast (couleurlocale.eu). DKR Wire stoel van staal en leer van Vitra, notenhouten voorraadpotten van When Objects Work, glazen voorraadpotten van When Objects Work, koffiemaker Push van Muuto (homestede.nl). Stalen hanglamp Blossom middel, potje met kwast op de grond, staande kwast in kast (hetgrachtenpand.com). Siervorm op kast, houten blok in kast (pietjonker.nl). Bruine koffiekopjes van Serax, (maisonnl.com). Leren dienblad op tafel, houten tafel (covanderhorst.nl). Langwerpig kussen 45×110 cm (loods5.nl). Opgerolde plaid, linnen tafelkleed, lichtbruine en donkerbruine linnen servetten, bruine gevlochten mand, slabestek, houten borden, vierkante houten bak (hm.com). Kwast (badenbaden.nl). Kwasten, kleine bruine koffer (harlequin-lisse.biz). Gevlochten mand op kast (zarahome.com). Kokosnotentros onder in kast (thewunderkammer.eu). Vaas op tafel privébezit.

In een houten jasje

Als je nog vazen hebt die wel een nieuwe look kunnen gebruiken, biedt deze DIY uitkomst. Geen vazen over? Scoor een mooi exemplaar in de kringloop! Met geduld en precisie geef je een vaas in een handomdraai een nieuwe look. Met plakfolie zelfs een houtlook. Plakfolie met houtlook heb je in allerlei soorten en maten. Ook heb je plakfolies met een marmer-effect, waarmee je een chic eindresultaat krijgt. 

Het makkelijkste is om voor deze DIY een recht-toe-recht-aan vaas te gebruiken. De folie is namelijk één grote sticker, en dan is het niet handig als je je in duizend bochten moet wringen. Vazen met opdruk of een unieke vorm zijn namelijk een stuk lastiger te beplakken zonder luchtbellen te krijgen. 

LEES OOK
DIY: geef die oude vaas een terracotta look

Wat heb je nodig?

Zo ga je te werk:

  1. Zorg dat de vaas goed schoon en vetvrij is, zodat de folie zich goed kan hechten aan het glas.
  2. Houd de vaas naast de plakfolie, zodat je deze goed op maat kunt knippen. Zorg dat het folie iets boven de bovenkant van de vaas uitsteekt. Zo kun je de overtollige folie mooi naar binnen vouwen om de randen netjes af te werken. 
  3. Houd de vaas bij de folie en zorg dat deze twee mooi uitlijnen. De onderkant van de vaas dus parallel aan de onderkant van de plakfolie. Vervolgens kun je beginnen met plakken. Hier heb je wat geduld voor nodig, want bij haast ontstaan gegarandeerd luchtbellen onder de folie. Plak de folie dus met zorg langzaam om de vaas, terwijl je alle luchtbellen eronder vandaan wrijft. Ga pas verder als de folie strak en glad geplakt aan het glas zit. Je zou hier ook een pasje voor kunnen gebruiken.
  4. Krijg je toch lelijke plekken of heb je het te schuin geplakt? No worries, de folie kan je langzaam lostrekken en weer opnieuw vastplakken. 
  5. Als de vaas volledig is ingepakt, kan je het laatste stukje folie precies naast de folie plakken waar je mee begon, of de folie een stukje laten overlappen. Check hiervoor goed de houtnerf in de plakfolie, en plak deze zo vast dat ze mooi in elkaar overlopen. Met een Stanleymesje kan je de overtollige folie voorzichtig wegsnijden. 
  6. De folie die boven de bovenkant van de vaas uitsteekt, knip je nu in, zodat er inkepingen ontstaan. Deze inkepingen kun je omvouwen naar de binnenkant van de vaas. Zo krijg je de mooiste afwerking zonder lelijke randen. 
  7. Nu de vaas volledig is beplakt, kun je ‘m eventueel ook nog afwerken met Modpodge, om een matte finish te creëren. 
  8. Et voilà, de vaas heeft haast zonder moeite een nieuw en natuurlijk jasje gekregen. Zet er een paar mooie droogbloemen of takken in om de look compleet te maken, en geef de vaas een waardig plekje in huis. 

LEES OOK
Do it yourself: oude vaas wordt design lampvoet

nog meer: wooninspiratie