WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelfmaakidee: knuffel poes knutselen

Ga lekker aan de slag met dit zelfmaakidee van een poes.

poes knutselen

Hoogte

± 35 cm

Algemeen

Print de patronen op ware grootte en knip ze uit. Maak bij patronen die elkaar overlappen meerdere prints, zodat alle delen apart uitgeknipt kunnen worden. Plak patronen die uit 2 delen bestaan volgens de tekens bij de aansluitlijnen aan elkaar. Knip daarna de patronen uit de stof met rondom 1 cm naad, tenzij anders vermeld. Leg voor het stikken van de naden de delen met de goede kanten op elkaar en stik met 1 cm naad. Knip na het stikken de naden korter af, bij de hoekjes schuin weg en bij rondingen en inhammen voorzichtig tot vlak voor het stiksel in.

Dit heb je nodig

  • lapje gebloemde rode stof (Design for Delight) van 40×50 cm
  • restje felgroen vilt
  • naaimachinegaren
  • vulmateriaal
  • 40 cm satijnlint
  • 20 cm koord
  • 2 bruine knoopjes
  • klein pomponnetje
  • restje katoenen garen

Werkwijze

Lees eerst de algemene aanwijzingen.
Knip de poes, de staart, het oor elk 1x en het onderlijf 1x aan stofvouw uit dubbele stof. Knip uit een dubbele laag vilt het voorpootdeel 2x, het onderpootdeel en oor elk 1x.

In elkaar zetten

Stik 2x een gebloemd en vilten oor op elkaar. Keer de oren en vul ze licht op. Stik de 2 staartdelen op elkaar, keer en vul hem op. Stik de 2 poesdelen op elkaar, maar laat de onderkant open en stik de oren op de aangeven plaatsen bij de kop ertussen mee. Stik de staart op de aangeven plaats aan de achterkant. Stik het onderlijf aan de voorkant van de poes. Keer het werk met de goede kant buiten.
Leg voor de pootjes 2x 2 voorpootdelen met de goede kant buiten op elkaar en stik ze met kleine stiksteekjes langs de ronde kant aan elkaar. Knip de naad kort af. Stik daarna een onderpootdeel eraan. Knip ook deze naad kort af. Stik de voorpoten op de poes en knip de naad kort af. Vul de pootjes op en naai daarna de onderkant van de pootjes dicht (knip de naad eraf). Vul de poes op en naai de achterkant van de onderlijf dicht.

Afwerking

Maak het gezichtje; naai de knopen aan voor oogjes en het pomponnetje als neus. Borduur de mond en snorharen in steelsteek. Naai het koord erop, maak een klein gaatje in de stof en steek de koorduiteindjes in de kop weg. Strik het lint om de hals

Patroon poes (pdf)

Ontwerp en idee: Meta Poulain en Jeske Weel

nog meer: wooninspiratie