WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

XL kastenwand maken? Dat kun je zelf!

Schommelen in de woonkamer, rolschaatsen over de betonnen vloer of klimmen in de enorme boekenkast. Het mag allemaal in het huis van Sjouke en Bob. Sjouke ontwierp de enorme kastenwand zelf en liet hem bouwen door een timmerman. Zelf een XL kastenwand maken? Ronald Beijer van BB Hal legt hier uit hoe.

 

XL kastenwand maken – de staanders

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een cirkelzaag.

De kast bestaat uit 3 staanders van 270 cm hoog, 68 cm breed en 7 cm dik. Voor het maken van één staander zijn de volgende materialen nodig:

  • 2x 18 mm mdf-plaat van 270×68 cm (hxb)
  • 1x 18 mm mdf-plaat van 270×7 cm (hxb)
  • 2x vurenhouten balk van 34×34 mm van 270 cm lang

Lijm de staanders in verstek aan elkaar (zie foto hieronder).

XL kastenwand maken – de planken

Bestel de materialen die je nodig hebt voor de XL kastenwand online bij Karwei.

De kast bestaat uit 8 planken. Elke plank is 145 cm breed, 68 cm diep en 7 cm dik. Voor het maken van één plank zijn de volgende materialen nodig:

  • 2x 18 mm mdf-plaat van 145×68 cm
  • 1x 18 mm mdf-plaat van 145×7 cm
  • 2x vurenhouten balk van 34×34 mm van 138 cm lang

Plaats de vurenhouten balken in het midden, zodat er aan beide kanten nog 3,5 cm over is (de plank is 145 cm, de balk 138 cm, dus je houdt aan beide kanten 3,5 cm over). Bij het in elkaar schuiven van de staanders en de planken kan de vuren balk van 3,4×3,4 cm er dus precies tussen. Dat komt verderop aan de orde. Zaag de planken in verstek in elkaar (zie foto hieronder).

Kastenwand verstek zagenKastenwand maken

XL kastenwand maken – de deurtjes

Bestel de materialen die je nodig hebt voor de XL kastenwand online.

Deze kast heeft 4 deurtjes. Elk deurtje is 70 cm hoog, 72,5 cm breed en 18 mm dik.

Monteren

  • Als de planken en staanders in elkaar zijn gelijmd, kun je op de staanders aftekenen op welke hoogte de planken moeten komen. Schroef op deze plek de steunbalken vast, zodat je daar later de planken overheen kunt schuiven (de steunbalk gaat dan in de holte van de plank). De vurenhouten balken hebben een afmeting van 34x34x63 cm.
  • Heb je alle voorbereidingen getroffen, dan kun je de staander op zijn plek zetten. Schuif als eerste de onderste plank erin. Hierna kun je stap-voor-stap de kastplanken monteren en vastzetten met schroeven van onderaf. Daarna kan de andere staander er tegenaan worden geschoven.
  • Nu kun je de scharniergaten boren in de deurtjes en de scharnieren erin maken. Je kunt hiervoor het beste gebruikmaken van inliggende scharnieren. De deurtjes kunnen met de montageplaatjes van het scharnier aan de kast worden gemonteerd. Je kunt de kast nu afwerken.

Direct een kastenwand shoppen?

Er zijn ook alternatieven, zodat je niet zelf aan de slag hoeft. 

nog meer: wooninspiratie