kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Maak je eigen vakkenkast!

Deze vakkenkast bestaat uit een aantal basisplankjes waar je doosjes van maakt. Maak ‘m bijvoorbeeld van mdf, dat verwerkt makkelijk en is strak te schilderen.

vakkenkast maken

Nodig

 • plaatmateriaal van mdf in de maten
  -20×90,3×1,8
  -20x68x1,8
  -20x45x1,8
  -20x24x1,8
  -20×20,8×1,8
 • mdf-platen voor de deurtjes
 • knopjes op deurtjes
 • boor en hout/metaalboortje 3 mm
 • souvereinboortje
 • schroeven 40×4 cm, pluggen en schroevendraaier
 • verf op waterbasis, kwast, verfreiniger/ontvetter, plamuurmes en houtplamuur
 • houtlijm D2
 • houtzaag of decoupeerzaag
 • eventueel scharniertjes voor de deurtjes.

Werkwijze vakkenkast maken

Stap 1
Deze kast bestaat uit een aantal basisplankjes waar je doosjes van maakt. Maak ‘m bijvoorbeeld van mdf, dat verwerkt heel makkelijk en is strak te schilderen. Maak een ontwerp en teken dit op schaal op ruitjespapier. Laat de plankjes op maat zagen of zaag ze zelf. Wij hebben net zolang gespeeld met de afmetingen, dat je met maar een paar verschillende maten plankjes de hele kast kunt bouwen. Wij kozen voor een kast van 20 cm diep. Of varieer met de maten van de doosjes. Dat geeft een nog speelsere uitstraling. Een aantal van de doosjes kun je voorzien van een deurtje dat je met twee scharniertjes en kleine schroefjes (bijv. 16 mm) vastzet.

Stap 2
Zet de kast provisorisch op de grond in elkaar. Steun de zijkanten tijdelijk met stoelen of andere zware objecten.

Stap 3
De plankjes worden nu met 2 schroeven per plankje aan elkaar vastgezet. Maak eerst een ‘malletje’ van een oud stukje hout dat dezelfde diepte heeft als de kast. Boor daar 2 gaatjes in. Dit is de mal voor de hele kast. Boor de planken in de kopse kant voor met een boortje van 3 mm voor een 4 mm schroef. Verzink de schroeven in het mdf door met de souvereinboor een verzonken putje te boren… Dan is het later mooi te plamuren en te schilderen.

Stap 4
Bepaal welke delen overlappen en waar de overlapse verbindingen moeten komen. In figuur 2 zie je hoe je die maakt. Zaag op de gemarkeerde plek een gleuf van iets meer dan 18 mm dik (de dikte van het hout) tot iets over de helft van de plank. In deze plankjes van 20 cm diep is dat dus een gleuf van 10,5 cm. Breek het gezaagde deeltje simpelweg uit het mdf. De breuk is onzichtbaar, want het overlappende deel bedekt het zaagrandje.

Stap 5
Schroef de kast in elkaar. Doe lijm op de deeltjes en een beetje in de gaatjes van de schroeven. Schroef rustig, vast is vast. Wij hebben de onderste plank verlengd door een vierkant doosje te maken en dat op de verbinding te lijmen en te schroeven. Dat maakt het geheel sterk en de D2 lijm is al na 15 minuten hard.

Stap 6
Bepaal waar de deurtjes moeten komen. Meet de afmetingen precies op en trek daar zowel horizontaal als verticaal 5 mm vanaf. Zaag het deurtje op maat en zet vast met de kleine schroefjes op het mdf. De deurtjes vallen dan mooi in het werk. Zet een klein stukje hout aan de binnenkant van de kast zodat het deurtje mooi sluit. Als alternatief kun je ervoor kiezen om het deurtje op de kast (niet in de kast) te laten vallen.

Stap 7
Hang de kast voorzichtig op. Dit doe je het best met z’n tweeën. Zet de kast op de grond of bijvoorbeeld op stoelen tegen de muur. Zaag een aantal smalle latjes, bijv. 30 mm x 45 cm waarop de kast komt te hangen. Boor 2 gaatjes horizontaal en twee gaatjes verticaal door het plankje. De een komt in de kast met korte schroeven van 16 mm en wat houtlijm. De andere in de muur met lange schroeven van 40 mm.

Stap 8
Plamuur de gaatjes, ontvet de plankjes met wat verfreiniger en schilder ze.

Stap 9
De binnenkanten van de vlakken kun je beplakken met leuke retropapiertjes.

Nog meer zelfmaakideeën voor het maken van een kast vind je in het artikel over Kast maken.

Dit stappenplan kwam tot stand met hulp van Beqwaam. Beqwaam geeft workshops meubelmaken.

Voor informatie: 06-18566407 info@beqwaam.nl

nog meer: wooninspiratie