WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stappenplan hal bureautje maken

Nooit meer zoeken naar je sleutels, de post meteen netjes ordenen en al je notities binnen handbereik; dankzij dit handige halbureautje met opbergvakken ben je altijd organized. Snel aan de slag dus!Bureautje maken

Nodig

 • 2x massief verlijmde vuren panelen 175×40 cm x 18 mm €14,89/st. (Hornbach)
 • ronde grenen stok ø 17 mm, 270 cm €4,47 (Hornbach)
 • 0,5 liter fluoroze Slijtvaste Naturel Satin parketbeits €39,95/0,5 I (Phoenix Coatings)
 • 2x lakroller €3,40/st. (Hornbach)
 • beuken deuvels ø 6 mm €2,20/zakje (Hornbach)
 • deuvelset met houtboor en afstandhouder van Wolcraft €6,35 (Hornbach)
 • houtboor ø 6 mm €2,10 (Hornbach)
 • verzinkboor 8 mm, voorboor 2 mm €6,49 (Hornbach)
 • houtspeedboor ø 17 mm €5,85 (Hornbach)
 • schuurpapier €0,55/vel (Hornbach)
 • houtlijm Bison top speed €6,20 (Hornbach)
 • stanleymes €1,51/2 (Hornbach)
 • sierschroeven €3 (Hornbach)
 • decoupeerzaagblad voor hout small (voor bochten) Bosch €4,50/2 (Hornbach)
 • duimstok
 • kwast
 • accuschroef-boormachine
 • accuzaag
 • hamer
 • verstekbak
 • houtklemmen

Werkwijze bureautje maken

bureautje-maken-stap123

Stap 1
Download de tekening van het bureautje.

Stap 2
Teken alle onderdelen af op de vuren panelen. Om zo min mogelijk restmateriaal over te houden, teken je het als volgt uit: Op paneel 1: 1x onderblad A 75×40 cm, 1x bovenblad B 75×35 cm 1x tussenlat E (voor de diepte) 33×10 cm.

Op paneel 2: 1x achterpaneel C 75×23 cm, 1x paneel D waaruit de poten gezaagd worden 100×40 cm, 1x tussenlat F (voor de breedte) 75×10 cm.

Tip: Kies in de winkel de beste plaat hout met zo min mogelijk harslijnen. Door de transparante beits blijven oneffenheden namelijk zichtbaar. Werk eventuele onregelmatigheden weg met bijvoorbeeld houtgekleurde laminaatvuller €5,35 van Alabastine.

Stap 3
Laat alle onderdelen bij de bouwmarkt op maat zagen. Laat uit het paneel waaruit de poten gezaagd worden ook alvast de lange rechte lijnen tot net over de rond hoek inzagen. Op het paneel is dat aangegeven met een gele pijl.

bureautje-maken-stap456

Stap 4
Zaag de rest van de poot uit met een decoupeerzaag met een zaagblad voor ronde bochten.

Tip: Het werkt goed om de omtrek van de poot eerst met een stanleymes in het hout te snijden, de decoupeerzaag volgt dan makkelijker de juiste lijn.

Stap 5
Dit meubel zet je in elkaar met behulp van deuvels om 6 mm. De deuvels komen om de 5 cm in het midden van de kopse kant van de te verbinden delen. Boor gaten die zo diep zijn als de helft van de lengte van de deuvel, ofwel de helft van de dikte van het plaatmateriaal. Stop de deuvelhulpstukken in de gaten. Duw het hier tegenaan te bevestigen paneel op de juiste plek en tik aan met een houten hamer. De afdrukken van de deuvelhulpstukken geven aan waar de gaten in het tweede paneel geboord moeten worden. Boor deze gaten loodrecht, een paar millimeter dieper dan de helft van de deuvellengte. Boor de gaten nooit dieper dan 3/4 van de dikte van het gebruikte plaatmateriaal. Gebruik, om exact op de juiste plek te boren, een houtboor met een centreerpunt. De deuvels worden later verlijmd.

Tip: Gebruik de afstandhouder van de boormachine of plaats een afstandring om het boortje. Dan kun je nooit te diep boren. Als je geen afstandsring hebt, draai dan een stukje tape om het boortje.

Stap 6
Zet deuvels in de kopse kanten van de te verbinden delen. Het onderste blad A komt haaks op het achterpaneel C. Hieraan komt aan één zijde een poot zodanig dat de bovenste kopse kant van het achterpaneel gelijk loopt met de kopse kant van de poot. Zet in elkaar, maar verlijm de deuvels nog niet.

bureautje-maken-stap789

Stap 7
Ga verder met het aanbrengen van de deuvels. Tussenlat E komt 5 cm vanaf de achterwand C gemeten, parallel aan deze achterwand. Dit fungeert straks als opbergvak. Haaks op tussenlat E komt 25 cm vanaf de rechterzijde van het onderblad A gemeten tussenlat F.

Stap 8
Voorzie ook het bovenste blad B en de tussenlatten E en F van deuvels. Om extra stevigheid  te krijgen, kun je eventueel vanaf de onderkant van het onderste blad de kopse kanten van de tussenlatten vastschroeven. Maak ook in de poten die tegen de zijkanten worden geplaatst deuvelverbindingen met zowel het onder- als bovenblad. Bevestig het bovenblad op de twee tussenlatten zodat deze compleet worden afgedekt. Bevestig als laatste de poot aan de linker zijkant.

Stap 9
Haal het meubel uit elkaar en schuur eventuele bramen van de boorgaten. Schilder alle onderdelen met de transparante parketbeits en laat goed drogen.

bureautje-maken-stappenplan

Stap 10
Zet het meubel nu definitief in elkaar door de deuvels te verlijmen. Vul de gaten met houtlijm. Tik de deuvels voorzichtig in 1 deel met een houten hamer. Smeer beide onderdelen in met houtlijm. Plaats de delen op elkaar. Klop de verbinding voorzichtig vast met een houten hamer. Verwijder overtollige lijm direct met een vochtige doek. Klem de verbinding tijdens het uitharden van de lijm stevig vast met een houtklem. Schroef, om het tafeltje wat extra stevigheid te geven, eventueel nog wat koperen sierschroeven vanaf de zijkant van de poten in de achterwand en de werkbladen.

Stap 11
Zaag 5 stukjes van 10,5 cm van de ronde grenen stok.

Stap 12
Plaats de ronde houtjes om de 10 cm op het bovenblad, met ± 5 cm ruimte tussen de achterste en voorste rij. Meet de plek uit en boor vervolgens met een speedboor in dezelfde dikte als de stokjes een gat in het bovenste blad. Zorg ervoor dat je net niet door de dikte van het blad boort. Lijm de stokjes vast met houtlijm.

Bron: 101 Woonideeën oktober 2014 | Productie, Styling & Uitvoering Gieke van Lon/Humade.nl | Fotografie Sjoerd Eickmans

nog meer: wooninspiratie