WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ruimtewinst: maak zelf een schuifdeur

Wanneer je een kamer wilt afsluiten en de ruimte beperkt is, dan is een schuifdeur ideaal. Zo heb je geen last van openzwiepende deuren in die toch al smalle gang. Maar ook als je wel zeeën van ruimte hebt, is de keuze voor een schuifdeur helemaal niet raar. Je krijgt door z’n stoere rails namelijk echt een eyecatcher in huis. En helemaal leuk: je maakt ‘m gewoon zelf.

Schuifdeuren ophangen

Een schuifdeur is door z’n rails opvallender dan een gewone deur in huis. Bedenk daarom goed welke stijl bij jullie huis past en of je een dichte deur wilt of eentje met glas voor meer daglicht. Je kunt kant-en-klare schuifdeuren kopen, maar je kunt natuurlijk ook op jacht gaan naar die ene bijzondere deur. Het kost je even wat uren rondsnuffelen op Marktplaats of bij verkopers van oude bouwmaterialen, maar dan heb je vaak wel een uniek exemplaar. Gelukt? Dan kun je het deurbeslag los kopen.

Schuifdeur zelf maken

Heb je zin in een wat uitgebreider project? Maak de deur dan helemaal zelf van hout! Toegegeven, een beetje kluservaring is wel nodig, maar met dit stappenplan, een stralend humeur en een lekkere achtergronddeun kun jij dit ook gewoon.

Benodigdheden

Dit heb je nodig voor bovenstaande schuifdeur van 83×211 cm (bxh):

 • oude vloerdelen 21 mm dikte, 22 cm werkend, in de volgende afmetingen:
  – 2x 211 cm lengte, 12 cm breed voorkant deurframe
  – 2x 59 cm lengte, 12 cm breed voorkant deurframe
  – 2x 193 cm lengte, 9 cm breed achterkant deurframe
  – 2x 83 cm lengte, 9 cm breed achterkant deurframe
  – 18x 110 cm lengte, 10 cm breed achterkant deur diagonaal
  – 18x 100 cm lengte, 10 cm breed voorkant deur diagonaal
 • 2x stalen komgreep schuifdeur 40×120 cm , diepte 9 mm
 • 1x schuifdeursysteem Recht compleet 183 cm lengte
 • houtlijm
 • 100x verloren kopspijkers
 • schuurpapier

Aan de slag!

Jeuken je handen al om aan de slag te gaan? In deze video zie je hoe je de houten schuifdeur kunt maken en ophangen. Nog duidelijker wordt het allemaal met het uitgebreide stappenplan en de werktekeningen van deze DIY.

nog meer: wooninspiratie