kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Personal stoelhoes

Het fijne van Ikea zitmeubels is dat er vaak een losse hoes bij te verkrijgen is. Handig voor als er een vlek in zit maar ook om er een extra te hebben, te customizen en om mee af te wisselen. Zo wordt een basic stoel op eens een verrassend origineel exemplaar (tijdelijk of voor altijd!)stoelhoes

stoelhoes

Nodig

  • stel fijne kwasten in verschillende formaten
  • textielverf Marabu 50 ml € 4,-, Marabu 250 ml € 8,50 (hobbywinkel zoals Pipoos of winkel voor kunstenaarsbenodigdheden).
  • stempels: zelfontworpen houten stempel € 64, perspex stempel € 15,9, siliconen afbeelding € 15,- per vel en stempelkussen €8,- (Posthumes stempels)
  • bakjes om de verf in te mengen
  • oefenlapjes

Werkwijze

Stap 1 kies je stijl
Maak een moodboard om te bepalen in wat voor een stijl / kleur je de stoelhoes wilt maken. Dit kan een mooi plaatje zijn van je droomstoel, een dessin van een behang of verpakking een stukje stof of een mooie kleurcombinatie.

Stap 2 shop!
Ga naar de winkel voor een extra hoes (kussenhoes €14 voor stoel Lillberg €99 IKEA)

Stap 3 Voorbereiding is het halve werk
Zet alle spullen die je nodig hebt voor de klus klaar, zo grijp je halverwege niet mis.

Stap 4 test
Maak een proeflapje op een soortgelijke stof. Zo vind je uit hoe de verf werkt op de stof en hoe de stempel het mooist tot zijn recht komt. Gebruik een plastictafellaken als ondergrond om op te werken, dat is makkelijk schoon maken als je knoeit.

Stap 5 vlekken plan
Een vlekken patroon uit de losse hand. Je krijgt een mooi nonchalant effect wanneer je de kwast losjes heen en weer veegt. Een stuk foambord of karton in de hoes voorkomt het doordrukken van de verf.

Stap 6 druk je stempel
Stempel vervolgens de afbeelding op de hoes, doe dit zo dat de afbeelding voor een deel net buiten de vlek valt dit maakt het net wat speelser. Bij Posthumus Stempels in Amsterdam kun je je eigen stempel ontwerpen en laten maken vanaf €60,- , 10 cm groot.

Stap 7 nonchalant effect
Maak het patroon af met nog wat stippen/vegen voor een eigen effect.

Stap 8 fix it
Fixeer het patroon door de hoes te strijken, zo brand je de verf in de stof en kan de hoes in de toekomst gewassen worden zonder dat de verf er van af gaat.
Gebruik een dunne doek als extra laag bij een kwetsbare stof

Stap 9 wisseltruc
Wissel de kussen hoes (Let op dat je geen vieze handen hebt en dat de verf echt overal goed droog is)

Stap 10 tadaaa!
En klaar ben je, fijn wat extra kleur in je woonkamer!

Bron: 101 Woonideeën

nog meer: wooninspiratie