WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schuilt er een verborgen papercut-artist in jou?

Op internet kan je ontzettend veel informatie en inspiratie vinden. Maar soms juist zoveel, dat je hoofd er even van overloopt of je computer een chaos wordt. Ik vind het op dit soort momenten altijd heerlijk om terug te grijpen naar een echt boek. Een mooie cover, mooi papier. De komende maanden zal je op de blog van 101 vaker een boek voorbij zien komen die ik met jullie wil delen, voor informatie en inspiratie!
Beelden uit het boek Papercutting.

inspiratie

zelfmaken

diy

Dat 101 van papercut-art houdt, is inmiddels wel duidelijk. Zo heeft Geertje Aalders voor onze website en blog een prachtige achtergrond geknipt. Ook maakte zij de print op de 101-Woonbeurs tas. Toen ik graag meer wilde weten en zien over Papercutting, kwam ik het gelijknamige boek tegen. Het boek Papercutting laat het werk zien van 26 kunstenaars op het gebied van papercut-art, en heeft een prachtige cover. Als je het boek openslaat, zie je zelfs dat er ook geknipt is in het boek (al gebeurt dit natuurlijk in de drukkerij, maar ach, het idee blijft leuk).

Bij het lezen van dit boek krijg ik kriebels, hoe fijn zal het zijn om te werken zonder computer?

Geen fel beeldscherm, pixels, printers, inkt.. Alleen maar een potlood, papier, gum en mesje. That’s all. In het begin laat het boek Papercutting ook het proces van deze kunstvorm zien. Ook lees je over de eeuwenoude traditie van papercutting in verschillende landen.

Verder vind je voorwoorden van papercut-artist Rob Ryan en design journalist Natalie Avella. In 175 pagina’s kom je veel verschillende vormen van papercutting tegen. Van kleine kaartjes tot levensgrote installaties, heel bijzonder om te zien. Het boek laat naast veel geziene zwart/wit uitsneden ook kleur zien. Verassend hoe fijn dat werkt! Nieuwsgierig geworden? Helaas kan ik niet alles laten zien in deze post.

Schuilt er (nog geen) artiest in jou, maar wil je wel  aan de slag?

Je kunt ook mallen downloaden en kopen. Zo kan je wel je zelf een kunstwerk maken! Op Etsy kan je onder andere bij Elsa More uit Californië, op Etsy beter bekend als Elsita, patronen downloaden voor een klein bedrag (8 euro).
Elsita heeft ook nog prachtige andere mallen in haar shop…

Materialen

Zoals ik net al aangaf heb je om te beginnen met papercutting niet veel nodig. Een goede snijmat, een scherp mesje, een potlood en gum. Niet te vergeten: geduld. Verwacht niet dat je eerste poging gelijk lukt. Maak je gebruik van een mal? Kopieer deze! Producten kun je simpelweg online bestellen.

Tip

Snij van het kleinste detail naar groot, zo behoud je in het begin de stabiliteit.

Op internet kan je ook tutorials vinden, handig voor als je net iets meer hulp nodig hebt! Ook kan je zo op mooie ideeën komen. Als je nog niet aan patronen toe bent, maar wel aan de slag wilt gaan met papier, bekijk dan het volgende filmpje op Youtube. Hier, DIY Pop-up Card, vind je instructies voor het maken van een prachtige pop-up kaart! Een template voor de kaart kan je hier terugvinden.

nog meer: wooninspiratie