WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Paasidee van Fietje: eieren verven met kruiden, fruit & groente

Ontbreekt het in jouw huis nog aan de finishing paas-touch? Dan zijn deze eieren met een gemarmerd effect misschien wel precies wat je zoekt. De ingrediënten voor deze DIY paasdecoratie vind je terug in iedere groentelade of voorraadkast en mislukken is eigenlijk geen optie. Très chic en ozo simpel.

pasen eieren verven

Hoe het ook alweer zit met Pasen en eieren

Bij Pasen horen eieren, maar weet jij waarom? Het zit zo: in de christelijk traditie werd er tussen Aswoensdag en Pasen gevast. Er werd geen vlees gegeten, maar ook geen eieren. Zo onstond het verven van eieren, want de eitjes die tijdens deze periode werden gelegd kregen een mooie schildering of versiering om later op paaszondag te worden opgegeten.

De chocolade-eieren werden trouwens in de 18e eeuw bedacht in Parijs. Hier vulden banketbakkers in eerste instantie de schillen van een ei met chocolade, maar al snel werden de paaseieren groter, bonter en exclusiever. Dankzij deze bakkers eten wij in deze periode altijd weer net even teveel paaseitjes.

Eieren verven met kruiden, groente en fruit

Met een paar mooie eieren tover je de woonkamer, keuken of paastafel meteen om in de juiste sferen. Wanneer je tussen de standaard paasdecoratie niets van jouw gading kunt vinden, dan heeft Fietje voor jou de oplossing: ga zelf aan de slag!

Met deze kruiden, groente- en fruitsoorten geef je eieren een natuurlijk verfbad:

  • kurkuma
  • schillen van rode uien
  • rode biet
  • blauwe bessen
  • rode kool
  • vlierbessen
  • wortel
  • peterselie

Gebruik je kruiden of schillen, knip of snijd deze dan eerst wat kleiner voordat je ze in het water doet. Zorg ervoor dat de eieren allemaal onder water staan en leg de pan niet helemaal vol: geef de eitjes de ruimte om alle natuurlijke kleurstoffen op te nemen. Wanneer je de eieren samen met de kruiden of andere ingrediënten kookt, ontstaat het marmereffect vanzelf. Fietje kookte de eieren 30 minuten.

Eieren met een egale kleur

Vind je het mooier als de eieren een egalere tint hebben? Kook de kruiden of groente dan eerst zonder de eieren voor 30 tot 60 minuten – maar net hoe sterk je de kleur wilt hebben. Zeef het water daarna en laat het afkoelen. Kook intussen de eieren 10 minuten in gewoon water en leg deze daarna een paar uur – de hele nacht mag ook – in het afgekoelde, gekleurde water. Dep ze dan droog en wrijf ze eventueel in met wat olijfolie, zo krijgen ze een mooie glans.

Tip: wanneer je een scheutje azijn aan het water toevoegt, dan wordt de kleur intenser.

nog meer: wooninspiratie