vtwonen

Een letterbak in 9 stappen

De letterbak is terug! Nu eens niet voor Jordanese beeldjes en koperen kannetjes, maar met stoere grote vakken voor unieke woonaccessoires. Zo maak je hem.

letterbak maken

stappenplan letterbak

Gereedschap

 • lijmspray
 • kwast en/of roller
 • schroevendraaier
 • schroeven
 • schaar
 • liniaal
 • boormachine
 • houten roerstaafjes
 • schuurpapier korrel 80

Materiaal

 • achterwand mdf 12 mm dik, 76,5×76,5cm € 5,55 (Nijhof)
 • staaldraad € 0,09 (Nijhof)
 • 2 Roerstaafjes, gratis (bouwmarkt)
 • 2 Vuren meubelpanelen 18 mm dik, 205×30 cm € 18/st., (Nijhof). Hieruit laat je het volgende zagen:
  – 76,5×20 cm
  – 76,5×20 cm
  – 80×20 cm
  – 80×20 cm
  – 36x18cm
  – 36x18cm
  – 39x18cm
  – 39x18cm
  – 12x18cm
  – 24x18cm
  – 76,5x18cm

Werkwijze

Stap 1
Schilder alle plankjes aan beide zijden wit.

Stap 2
Zet eerst het vierkante geraamte van de letterbak in elkaar. Gebruik hiervoor de volgende plankjes:

76,5×20 cm
76,5×20 cm
80×20 cm
80×20 cm

Die van 80×20 cm moeten boven en onder. Die van 76,5×20 cm moeten er tussen. Zet de planken vast met houtlijm en schroeven. Wil je de schroeven verdiepen? Dan kun je de gaatjes eerst voorboren. Voorboren voorkomt ook het splinteren van het hout.

Blikje (Deens). Lijm (Hema). Schraag (Ikea).

Stap 3
Zaag de roerstaafjes op maat: 1 van 12 cm, 1 van 24 cm. Deze staafjes kun je gebruiken om alle afstanden tussen de vakken te bepalen. Begin links onderin. Daar gebruik je het roerstaafje van 12 cm. Daartegenaan zet je het plankje van 24×18 cm. Je ziet dat de hoogte dan 24 cm is, net zoals het andere roerstaafje. Dat klopt dus. Op dit plankje leg je de plank van 36x18cm. Zet ook deze plankjes met lijm en schroeven vast.
Let op! Monteer alle plankjes tegen de voorkant aan, zodat er aan de achterkant ruimte is voor de achterplaat!

Stap 4

Bouw de hele letterbak af met behulp van de roerstaafjes. In de werktekening kun je precies zien welk plankje waar moet komen.

Stap 5

Tip alle schroeven aan met een klein kwastje met witte verf. Je kunt alle gaatjes ook dicht plamuren. Kijk op de gebruiksaanwijzing van het plamuurmiddel hoe je het mooiste resultaat krijgt.

Stap 6

De achterplaat komt achter de letterbak, en krijgt één ‘draaiende’ kant. Deze kant van de plaat moet je afronden met een schuurpapiertje. Gebruik hiervoor korrel 80.

Stap 7

Kies een mooi stukje behang of leuk inpakpapier om de achterplaat mee te beplakken. Knip het behang rondom een paar cm breder uit dan de plaat is. Spuit de plaat in met spuitlijm en leg deze op de achterkant van het behang. Vouw de randen van het behang om de plaat heen en lijm ook deze vast. Laat de hoeken (boven en onder) waar bij de volgende stap het pennetje in moet komen, vrij van behang en papier.

Stap 8

Schuif de achterwand in de achterkant van de letterbak, met het afgeronde deel aan een zijkant. Dus niet boven of onder. Boor aan de draaikant met een heel fijn boortje (die net iets kleiner is dan het staaldraad) een gaatje door de letterbak en de achterplaat. Doe dit aan zowel de boven als onderkant. Knip van het staaldraad twee stukjes van ± 3 cm. Sla deze met een hamer door het gaatje, door de letterbak en de achterkant. Doe dit ook aan de onderkant. Je kunt hiervoor ook een koploze spijker gebruiken. De achterkant zit nu met een heel simpel te maken draaiverbinding vast.

Stap 9

Hang de letterbak op, met een bevestiging die geschikt is voor jouw type muur. Vraag hierover advies bij de bouwmarkt.

Kleurige retrodessins

Liever een kant en klare letterbak met lekker veel gekleurde retro printjes in de vakken? Check dan retrovilla.dk, hier kun je je hart ophalen!

Bekijk voor nog meer letterbakken het artikel Letterbak.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties