Kerstboom van hout

Met deze handgemaakte kerstboom van hout steel je de show. Met planken, blokjes eikenhout, een staaldraad en moeren zet je de kerstboom makkelijk zelf in elkaar. Leuk versieren en af is ‘ie.

houten-kerstboom

Kerstboom van hout

Niet zo veel vierkante meters thuis? Dan zet je deze kerstboom van hout plat tegen de muur. Wie juist wat grootser wil uitpakken, laat hem ‘uitwaaieren’ als een echte dennenboom en pronkt ermee op tafel. Zo maak je zelf een kerstboom van hout.

Bekijk hier de werktekening.

Benodigdheden:

 • circa 10 meter vurenhouten balkjes, verschillende diktes
 • houtlijm
 • spijkers
 • 1x schroefdraad 12 mm dik, 100 cm lang
 • 2x dopmoer 12 mm
 • 2x carosseriering 12 mm
 • hamer
 • boor
 • speedbitje 12 mm
 • zaag
 • verstekbak

Zo maak je het:

Kruis: zaag twee balkjes op 30 cm. Zaag vier vierkante blokjes (op de breedte van de betreffende balkjes) met een dikte van tenminste de hoogte van een dopmoer plus carosseriering. Zaag twee vierkante blokjes met de dezelfde dikte als de balkjes. Bevestig de vier blokjes elk aan het uiteinde van de onderkant van beide balkjes, met houtlijm en twee spijkers per blokje. Bevestig de twee blokjes met dikte van de balkjes op de blokjes van een van de twee balkjes. Boor in beide balkjes in het midden een gat met het speedbitje.

Takken: zaag balkjes van 80 tot 15 cm, met een verschil per balkje van ongeveer 4 cm. Wissel de verschillende diktes af, en zaag op 45 graden. Boor in het midden van elk balkje een gat met het speedbitje.

Stam: zaag vierkante blokjes van afwisselende dikte, drie meer dan er takken zijn. Boor in het midden van elk blokje een gat met het speedbitje.

In elkaar zetten: begin met de onderkant. Draai een dopmoer met carosseriering op het schroefdraad. Plaats het kruisbalkje met slechts een blokje per uiteinde eerst en dan het kruisbalkje met twee blokjes per uiteinde, met de blokjes naar beneden, op het schroefdraad. Plaats drie blokjes op het schroefdraad. Begin met de langste ‘tak’ en bouw de boom op, door een steeds kortere tak en blokje afwisselend op het schroefdraad te plaatsen. Draai het geheel vervolgens klem met de tweede schroefdrop en carosseriering.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 30 november 2012 om 17:57

Zelf maak ik al een aantal jaren een kerstboom die ik aan de muur hang Ik heb een frame van bamboestokkem gemaakt en daar bind ik echte kersttakken aan vast dan de verlichting en de kerstversiering erin hangen, t is even een klusje, maar.....zoooo moooi! Echt iedereen staat versteld als ze bij mij binnen komen!

>

Anoniem op 29 november 2012 om 21:16

Erg leuk, zeker als je m wit verft na het timmeren en schroeven.

>

Anoniem op 29 november 2012 om 19:26

Er staat bij ons in het dorp zoiets in de winkel te koop, voor 199 euro, je kunt ook oud hout, beetje lelijke latjes gebruiken wordt het nog wat stoerder, voor mij een uitdaging!!!

>

Anoniem op 18 november 2012 om 13:21

Jaren geleden al zoiets gemaakt en voorzien van houten rondjes (kerstballen) met de foto`s van mijn kinderen en kleinkinderen erop ! Was `n groot succes , zag er heel apart en erg leuk uit ! Dit idee van U is dus erg leuk, hoop dat veel mensen er gebruik van zullen maken !!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties