WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houten wandbank maken

In de hal of een leeg hoekje maak je een houten wandbank. Ter decoratie maar ook handig als extra zitplaatsen of relaxhoekje. Lees hier onder hoe je dit frovile bankje kunt maken.

Frivole bijzitter

Houten wandbank maken

Nodig

  • 1 plaat underlayment € 25,95 (Praxis)
  • 1 latje 18×27 mm, 210 cm lang € 3,34 (Praxis)
  • Bison houtlijm € 5,99 (Praxis)
  • beetje verf
  • schuurpapier
  • penseeltje
  • decoupeerzaag
  • stift/potlood
  • schroeven
  • boormachine

Stap 1

Laat het underlayment bij de bouwmarkt in de juiste afmetingen zagen. Zo weet je zeker dat alle onderdelen recht zijn en past alles ook in één keer in de auto. De maten: 1x 115×40 cm (zitting) * 3 x 45×40 cm (poten) * 3 x 50×35 cm (rugleuningen).

Stap 2

Leg de zitting – met de mooie kant onder – op een vlakke ondergrond. Trek een streepje houtlijm op de zitting en de eerste poot en lijm de delen op elkaar. Herhaal dit bij de andere poten. De delen zijn dik genoeg, dus als alles op een vlakke ondergrond staat, kan de lijm drogen terwijl de poten recht overeind staan.

Stap 3

Zaag van de lat vier delen af van 30 cm, deze dienen ter versteviging bij de drie poten (bij de middelste poot komt er aan beide kanten een latje). Breng de lijm aan op alle delen en plak de latjes goed tegen de poten aan. Doe dit zo, dat er aan de voor- en achterkant 5 cm overblijft, zo vallen de latjes straks minder op. Laat de lijm goed drogen. Eventueel kun je de latjes nog vastschroeven.

Stap 4

Alle lijm goed gedroogd? Draai het bankje dan op z’n pootjes en schroef nu op elke hoek de poten aan de zitting vast (twee schroeven per poot). Boor ze diep in het hout, zodat ze niet boven de zitting uitsteken (aauchh!).

Stap 5

Print het patroon van de rugleuning op A3 papier. Heb je geen A3 printer? Print het dan bij de kopieerwinkel. Knip het patroon uit en teken het met een potlood na op het stuk hout van 50×35 cm. Bewaar het patroon, je hebt het nog nodig.

Stap 6

Zaag de rugleuningen uit. Gum de potloodlijntjes uit. Schuur alle randen met fijn schuurpapier lichtjes op.

Stap 7

Pak je print en knip de buitenste rand van het patroon eraf. Teken de binnenkant na op de uitgezaagde leuningen. Prik met je potlood gaatjes door het patroon, op de plek waar de ‘knoopjes’ moeten komen. Schilder de lijntjes over met een dun penseeltje en verf.

Tip: maak de potloodlijntjes niet te dik, anders zie je ze door de verf heen.

Stap 8

Plaats het bankje tegen de muur en bevestig de leuningen aan de wand met kit of schroeven (afhankelijk van het type muur).

Nog wat leuks op de muur? Download hier de poster WOOD!

nog meer: wooninspiratie