WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Knuffelen met Barbamama

Misschien ken je haar van televisie? Barbamama is een bekendheid onder de kleintjes (van vroeger). Hoe leuk is het daarom dat je zoon of dochter nu in ‘levende lijve’ met Barbama kan knuffelen? Ja echt, deze knuffel maken kan je helemaal zelf. 

knuffel maken

Hoogte

± 35 cm

Algemeen

Print de patronen op ware grootte en knip ze uit. Maak bij patronen die elkaar overlappen meerdere prints, zodat alle delen apart uitgeknipt kunnen worden. Plak patronen die uit 2 delen bestaan volgens de tekens bij de aansluitlijnen aan elkaar. Knip daarna de patronen uit de stof met rondom 1 cm naad, tenzij anders vermeld. Leg voor het stikken van de naden de delen met de goede kanten op elkaar en stik met 1 cm naad. Knip na het stikken de naden korter af, bij de hoekjes schuin weg en bij rondingen en inhammen voorzichtig tot vlak voor het stiksel in.

Dit heb je nodig

  • een lapje gebloemde groene stof (Design for Delight) van 40×50 cm
  • restje groen en wit vilt
  • naaimachinegaren
  • vulmateriaal
  • 20 cm bloemband
  • 2 donkerbruine kralen
  • restjes lichtbruin en donkerbruin katoenen garen
  • eventueel stevig ijzerdraad

Werkwijze

Lees eerst de algemene aanwijzingen.
Knip het lijf 1x en de arm 2x uit dubbele stof. Knip voor het onderkant een cirkel van 7 cm doorsnede. Knip voor de ogen uit wit vilt en uit groen vilt elk 2 cirkels 3 cm doorsnede. Knip voor de oogleden 1/3 gedeelte van de groene vilten cirkels af. Knip uit het groene vilt de tas 1x met alleen  ½ cm naad aan het tasgedeelte. Vouw hierna het klepdeel weg en knip het tasgedeelte nogmaals met ½ cm naad aan de onderkant en zijkanten uit. Knip voor het hengsel een reep vilt van 3 cm breed en 40 cm (zet eventueel 2 delen aan elkaar tot deze lengte).

In elkaar zetten

Stik 2x 2 armdelen op elkaar, maar laat de aanzetkanten open. Keer de armen en vul ze op. Schuif eventueel in elke arm een stukje ijzerdraad, zodat je ze in vorm kunt buigen. Stik de 2 lijfdelen op elkaar met de armen op de aangegeven plaatsen ertussen. Stik de cirkel in de onderkant van het lijf. Knip barbamama voorzichtig aan de achterkant over een lengte van 10 cm open. Keer het werk met de goede kant buiten en vul barbamama op. Naai de opening zo netjes mogelijk dicht.

Afwerking

Naai met kleine steekjes de ogen en oogleden op het hoofd. Borduur in stik- of steelsteek met de restjes garen een lijn voor de mond, een lijn langs de onderkant oogleden en enkele steekjes voor wimpers. Naai de kralen als pupillen op de ogen. Naai tot slot het bloemband om het hoofd vast.

Tasje

Stik steeds met kleine stiksteekjes. Sluit de reep met een kleine overslag tot een ring. Stik met ½ cm naad de ring tussen beide tasdelen, knip de naad heel kort af en keer de tas met de goede kant buiten. Knip de naad bij het hengseldeel weg, zodat hij 2 cm breed is. Vul de tas licht op en naai een bloemetje op de klep (door het tasdeel) vast, zodat de tas gesloten is. Of naai het bloemetje op de klep en zet een klein drukknoopje aan de achterkant klep en op de tas, zodat de tas open en dicht gedaan kan worden. Schuif de tas om een arm en zet de handen met enkele steekjes op elkaar vast.

Patroon Barbamama (pdf)

Bron: Ontwerp en idee Meta Poulain en Jeske Weel

nog meer: wooninspiratie