WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een vloer van lijnzaadolie, houtmeel en hars

Ik ben gek op het verhaal achter een merk. Waar is het van gemaakt? Waar komt het vandaan? Bij veel producten is dat verhaal heel abstract. Kijk maar naar je interieur. Grote kans dat een grote zeecontainer de items uit China hierheen bracht. En al ga je hard op zoek, het is vaak onmogelijk om te ontdekken waar jouw lamp of vloerkleed precies gemaakt is. (in samenwerking met Forbo)

Van Nederlandse bodem

Hoera toen ik ontdekte dat ze Marmoleum in Nederland maken.In Assendelft om precies te zijn. Ruim 100 jaar geleden stond daar de eerste Nederlandse linoleum fabriek. En deze fabriek produceert nu nog altijd 65% van het marktaandeel linoleum wereldwijd.

Lijnzaandolie, houtmeel en hars

Ik bezocht de fabriek en hoorde meer over de geschiedenis. Linoleum is een uitvinding van de Schotse Frederick Walton. Hij mengde lijnzaadolie, houtmeel en hars. Dit walste hij plat op een rug van jute. De vloer bleek verrassend sterk en ging lang mee.

Ondertussen in Nederland raakten in de Zaanstreek steeds meer molens werkloos. Deze molens maakten zeil met behulp van lijnolie. Maar door de opkomst van stoomschepen is er steeds minder zeil nodig.  Op zoek naar een nieuw verdienmodel kocht de Zaanse ondernemer P.H. Kaars Sijpesteijn een licentie voor de productie van linoleum. Dat was het begin van Marmoleum, de merknaam van Forbo voor linoleum.

Een duurzame vloer

Extra bijzonder is dat het recept van de vloer in al die jaren bijna niet veranderd is.De fabriek maakt de vloer nog op dezelfde manier. En lijnzaadolie uit vlas is nog  steeds één van de belangrijkste ingrediënten. Dat is mooi, want deze grondstof is heel duurzaam. Er zijn nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig om vlas te laten groeien en ook maar weinig water. Het groeit snel en de hele plant is te gebruiken.

Een vloer voor elke woonstijl

Dat betekent trouwens niet dat het design er 100 jaar later nog hetzelfde uitziet. Integendeel. Je kent misschien de gemarmerde vloeren uit school of het ziekenhuis. Door nieuwe ontdekkingen maken ze nu ook gestreepte patronen en uni vloeren. Zelf ben ik weg van de 171 Cement. Een strakke grijze vloer met de looks van een gietvloer. Leuk weetje: deze vloer komt uit de serie Walton. Juist: vernoemd naar de uitvinder van linoleum.

Nog zo’n favoriet: een vloer van chocola

Of nou ja, cacaoschillen dan. In de Zaanstreek wordt veel cacao verwerkt. De schillen blijven over en daar kun je eigenlijk niks mee. Daar dacht Marmoleum anders over en nu zijn ze verwerkt in 5 verschillende vloeren: white, milk, pure, chocolate blues en earl grey. Dat is geen recycling, maar upcycling , want het maakt de vloeren extra bijzonder.

Te gek toch

Zo’n bijzonder product dat gewoon op rijafstand van je huis gemaakt wordt. Extra leuk: Forbo heeft een Expo in Assendelft waar je al die vloeren en het verhaal erachter kunt bekijken. De moeite waard.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: in samenwerking met Forbo | Fotografie 1. en 3. Mr. & Mrs. Interior 2. en 4. )ntwerp door KAW Architecten.

nog meer: wooninspiratie