WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kattenbaasjes opgelet: deze bloem is extreem giftig voor je kat

Een huisdier is net een kind: je doet er alles aan om zijn of haar omgeving zo veilig en leuk mogelijk te maken. Je koopt speelgoed voor ze, zorgt voor een lekkere slaapplek en geeft voldoende eten en drinken. Maar let je ook op welke bloemen je neerzet? Er zijn er die behoorlijk giftig zijn voor je kat, en er is er zelfs een die de dood tot gevolg kan hebben.

vtwonen 08-2021 | kat op het bed

Giftige bloem voor katten

Zoals gezegd zijn er verschillende bloemen giftig voor je kat, maar lelies zijn heel erg gevaarlijk. Alles aan de lelie is giftig voor de kat: van de bloem tot het stuifmeel en het water waar de bloemen in hebben gestaan. Kun je de bloem toch neerzetten en het gevaar verkleinen? Dat kan zeker, maar is eigenlijk niet aan te raden. Een ongeluk zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld al door het stuifmeel dat op de grond komt en dat je kat per ongeluk in de vacht krijgt. Kortom: lelies zijn eigenlijk een no-go als je een kat hebt.

LEES OOK
Met deze trucs haal je kattenharen zó van je meubels

Lelies die wél kunnen

Wil je toch lelies neerzetten in huis? Dan kan dat wel, mits je de goede soort hebt. Er zijn zo’n 160 verschillende soorten, dus als je goed zoekt, kun je wel zo’n mooie bloem neerzetten. De lelies die je niet moet neerzetten: Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie). Deze twee zijn giftig voor de katten. Dan is er ook nog de Spathiphyllum, beter bekend als de vredeslelie. Ondanks dat deze niet officieel tot de leliefamilie behoort, benoemen we ‘m wel even, want ook deze is giftig voor je huisdier.

LEES OOK
Giftige tuinplanten voor honden en katten

Wat gebeurt er met je kat?

Als je kat in aanraking komt met lelies, kan hij nierfalen krijgen. Dit gebeurt vaak al binnen 12 tot 36 uur nadat de lelievergiftiging is opgelopen. Nierfalen herken je als je kat gaat braken, sloom is en/of stopt met eten binnen twee uur nadat ze in aanraking zijn geweest met de lelie. Soms lijkt het of het wel meevalt en je huisdier weer opknapt, maar dan kan het alsnog terugkomen na 12-24 uur. Vermoed je lelievergiftiging bij je kat? Neem dan direct contact op met je dierenarts.

De mooiste items voor jouw harige vriendje…

nog meer: wooninspiratie