WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo voorkom je met een gezin files in de badkamer (met checklist!)

Badkamerverbouwplannen draaien om drie elementen: wie maakt er gebruik van de badkamer? Hoe? En verandert dat in de toekomst? Als je gezin uit een of twee personen bestaat en over tien jaar (waarschijnlijk) ook nog, bekijk je de badkamer heel anders dan wanneer je nu twee kleuters en een baby hebt en weet dat ze straks pubers zijn. Deze oplossingen geven lucht.

vtwonen 07-2021 | ronde spiegel bij de badkamer met een houten krukje
Kunstwerk van Ingrid Roos, spiegel Kunstspiegel, kranen en douche Ben Lavion, wastafel van Baths by Clay, tandenbeker Marie Chanteur, gele beker Ekobo, toiletrolhouder Flat Zonder Klep van Clou.

Grotere wastafel

Natuurlijk is het een komen en gaan in de douche, maar in veel gezinsbadkamers ontstaan de grootste verkeersopstoppingen rond de wastafel. Zeker als die met maar één waskom en kraan is uitgerust. Een tweede waskom met kraan scheelt al enorm. De gemiddelde wastafel beslaat tussen 50 en 65 cm aan wandbreedte. Verdubbel je dat, dan is er al snel 120 tot 150 cm aan beschikbare wandbreedte nodig, de afzetruimte meegerekend.

Bredere kom

Heb je die ruimte niet? Een extra waskom hoeft niet zo veel plaats in te nemen om de logistiek toch al te verbeteren. Er zijn ook wastafels met twee ingebouwde kommen erin die net 100 cm beslaan. Is dat nog steeds te breed voor de beschikbare ruimte, dan maakt een enkele, maar bredere kom van 75 cm ook veel verschil, qua tandenpoetsen en scheren tegelijk.

LEES OOK
5x een familiehuis waarin mag worden geleefd

Oplossing voor smalle badkamer

Is het probleem niet zozeer de breedte van de wastafel, maar meer de smalle badkamer zelf, waardoor medebewoners zich achter de tandenpoetser langs moeten wringen? Veel wastafels zijn 45 tot 50 cm diep, maar er bestaan ook opbouwwaskommen met een doorsnede van 30 cm. Deze passen prima op een ondieper werkblad en dat scheelt net die cruciale 10 cm. En dan zijn er ook nog mooie design-toiletfonteinen die niet meer dan 20 tot 25 cm uitsteken vanaf de muur, voor wie echt moet woekeren met ruimte.

Extra brede spiegel

De echte game changer in een badkamer voor een gezin is een extra brede spiegel. Veel wastafelgebruik draait tenslotte om make-up, haar en contactlenzen, waarvoor je niet per se over de waskom hoeft te leunen.

Ook kan die spiegel natuurlijk prima naar iemands slaapkamer worden verplaatst. Zolang de verlichting boven die spiegel maar even goed is en er voldoende zit- en bergruimte is, voelt het niet als De Grote Puberverbanning. Met een kaptafel zijn ze je waarschijnlijk helemaal dankbaar.

LEES OOK
De mooiste kleine spiegels voor op de kaptafel

Handige checklist voor de badkamer

Deze checklist geeft je inzicht in het gebruik van de badkamer en welke zaken nu prioriteit hebben.

 • Wie maken er in het gezin gebruik van de badkamer?
 • Hoeveel minuten brengen ze er gemiddeld door? Is er tijd genoeg voor iedereen?
 • Wat verandert er de komende jaren in de gezinssamenstelling?
 • Is het een wasstraat, een thuisspa of allebei een beetje? Wordt er meer gedoucht of vooral gebadderd?
 • Komt er een sauna, regendouche, stoomcabine of infrarooddouche? Wat betekent dat voor de elektrische installatie en de wateraanvoer?
 • Wat is de ideale oplossing?
  A: een verbouwing/uitbreiding van de bestaande badkamer
  B: de complete badkamer naar een andere plek verhuizen, zoals een voor-zijkamer
  C: een tweede badkamer laten aanleggen, zoals een doucheruimte of een aparte kinderbadkamer
 • Is er budget om alles wat achter de muur en onder de vloer zit te verplaatsen of blijft de lay-out grofweg hetzelfde?
 • Moet de ventilatie op de schop?
 • Is er ruimte te winnen door de deur te verplaatsen of de draairichting aan te passen? De doorgang moet 85 cm breed blijven en in totaal 230 cm vrij hebben voor en achter de deur, volgens het Bouwbesluit. Maar een barndoor in de gang doet misschien wonderen.
 • Is er ruimte in de naastgelegen kamers die bij de badkamer kan worden getrokken? Denk bijvoorbeeld aan een inbouwkast of loze ruimte boven een trapgat.

nog meer: wooninspiratie