WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo krijg je meer licht in je badkamer

Daglicht ontbreekt in veel badkamers. Maar met een aantal slimme tips en trucs kun je er voor zorgen dat er meer licht in jouw badkamer naar binnenkomt. Een fijne plek om na een drukke dag helemaal tot jezelf te komen.

roze tegels in de badkamer
Wandtegels Designdesigntegels. Badmat Jysk. Handdoeken H&M Home. Zeeppompje The Gift Label. Zeepbakje Foekje Fleur. Ovale spiegel Loods 5. Spiegel met krans Jysk. Kandelaar Lunedot. Overig herkomst onbekend.

Baden in daglicht

Letterlijk en figuurlijk baden in daglicht kan heel eenvoudig door twee dakramen of een lichtkoepel in het dak te plaatsen. Die zorgen ook meteen voor frisse lucht en het afvoeren van vochtige lucht, zodat schimmels geen kans krijgen. Met zo veel daglicht kun je zelfs planten in de badkamer zetten; leuk om te zien én zuiverend. En voor de romantici onder ons: wat is er nu mooier dan ’s avonds vanuit je warme bad naar de sterrenhemel te staren?

Maak een doorkijkje

Is een dakraam of lichtkoepel geen optie? Overweeg dan een daglichtspot of kijk eens naar de ruimtes die aan de badkamer grenzen. Is er een (slaap)kamer waar veel daglicht binnenvalt? Dan is een glazen doorkijk-muur tussen de badkamer en die (slaap)kamer dé oplossing om meer licht in de badkamer te krijgen. Matglas laat wat minder licht door dan helder glas, maar zorgt wel weer voor meer privacy.

Bedenk een goed lichtplan

Is er geen enkele mogelijkheid om daglicht van buiten in jouw badkamer te krijgen? Dan is een goed lichtplan noodzakelijk. Omdat de badkamer bij uitstek een ruimte is om te ontspannen, kun je het beste kiezen voor indirecte verlichting, zoals spots die naar het plafond en de muren zijn gericht. We hebben nog een slimme tip voor je: een daglichtspot.

Ga voor een witte basis

Veel mensen vinden een neutrale, witte basis vooral mooi. Maar wit kan ook heel praktisch zijn, bijvoorbeeld in een badkamer zonder ramen. Wit maakt dat een ruimte – zelfs zonder ramen – helder en licht lijkt. Nog effectiever is hoogglans wit, omdat het glansje net dat beetje extra licht weerkaatst. Of je dat mooi vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak. Liever niet alles wit? Kleed de badkamer aan met een bonte badmat en vrolijk gekleurde handdoeken en accessoires.

Plaats (grote) spiegels

Ook spiegels weerkaatsen licht en zijn dus een uitstekende manier om een donkere badkamer lichter te maken. Kies bijvoorbeeld voor een grote langwerpige spiegel boven de wastafel(s) en voor een passpiegel tegen een van de muren. Voorkomen dat de spiegels beslaan, doe je door verwarmde spiegels te kopen.

nog meer: wooninspiratie