WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Weer op volle kracht: douchekop schoonmaken

Na maanden of jaren trouwe dienst verliest een douchekop vaak wat vermogen. Nu ligt dat meestal niet aan de waterdruk in huis, maar aan de schoonmaakroutine van de badkamer. Want hoe vaak neem je de douchekop hierin eigenlijk mee? Misschien minder vaak dan nodig is, zeker nu het weer kouder wordt en je écht wilt genieten van een warme douche. Zo kun je een douchekop schoonmaken, zodat ‘ie weer een krachtige straal heeft.

vtwonen 10-2020 | trendhuis fietje japandi badkamer verschillende tegels beige muur

Schoonmaakazijn

Azijn is misschien wel het meest veelzijdige én natuurlijke schoonmaakmiddel. Als je de douchekop weer naar behoren wilt laten werken, is azijn de redding. Draai de douchekop los van de slang, eventueel met een tang wanneer deze te vast zit door bijvoorbeeld kalkaanslag. Forceer alleen niet te veel kracht, want dan zou het scharnier kunnen breken.

De inmiddels losse douchekop kun je in een emmer of bak plaatsen met hierin een derde deel water en twee derde deel azijn. Je zou ook een zak om de douchekop kunnen binden met het mengsel erin, wanneer de douchekop aan de muur gemonteerd is bijvoorbeeld. Laat de douchekop in elk geval minimaal een paar uur weken, het liefst 24 uur.

Vervolgens kan je de douchekop uit het azijnmengsel halen, en zal je zien dat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen. Om er echt zeker van te zijn dat de gaatjes zijn ontstopt, kan je er nog even overheen borstelen met een oude tandenborstel. 

Bevestig de douchekop weer aan de slang, et voilà. Voordat je er zelf onder gaat staan, is het slim om nog wat water door de leidingen heen te laten lopen. Zo is de douchekop weer zo goed als nieuw! 

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Baking soda

Nog zo’n middel waar je echt alles mee schoon kunt maken en dus ook de douchekop: baking soda. In principe werkt dit hetzelfde als bij de azijn; je vervangt de azijn gewoon door een paar eetlepels baking soda. Laat de douchekop zo lang mogelijk weken, en de douchekop is weer zo goed als nieuw.

Om de douchekop extra te laten schitteren, kan je een papje van baking soda en water maken. Zorg dat je niet te veel water toevoegt: het moet een wat dikker mengsel worden. Het papje kun je aanbrengen op de douchekop en vervolgens met een doek poetsen. Het papje werkt dan als een heel licht schuurmiddel, waardoor alles weer gaat blinken! 

Laatste redmiddel

Mochten natuurlijke schoonmaakmiddelen geen uitkomst meer bieden, zijn er gelukkig genoeg chemische schoonmaakmiddelen die je douchekop kunnen redden. Zoals deze van Sealskin: ideaal voor in de badkamer én om een douchekop mee te kunnen schoonmaken. Ook handig als je de douchedeur er weer als nieuw uit wilt laten zien. 

LEES OOK
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

Hou je douchekop kalkvrij

Om ervoor te zorgen dat de douchekop altijd goed blijft doorlopen, is het belangrijk om de douchekop mee te nemen in de schoonmaakroutine. Spuit niet te veel schoonmaakmiddel op de douchekop zelf, maar liever op een doek, om ‘m vervolgens zo af te nemen. Op de douchekop blijven de schoonmaakmiddelen namelijk vaak achter, wat weer voor kalkaanslag zorgt. 

Wrijf na het schoonmaken altijd even met je vingers over de rubbers en doppen van de douchekop. Zo maak je hardere stukken kalk los die misschien de rubbertjes verstoppen. Niet te hard: de douchekop moet wel heel blijven. 

Check ook altijd goed het materiaal van de douchekop in combinatie met het schoonmaakmiddel dat je gebruikt. Messing kranen en gouden douchekoppen zijn prachtig, maar worden al snel minder mooi door onjuist gebruik van schoonmaakmiddelen. 

nog meer: wooninspiratie