WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Als sneeuw voor de zon: roestvlekken schoonmaken

Sommige items zijn prachtig met een roestige look, maar van sommige items wil je juist niet dat ze roesten… Dan wil je die geoxideerde laag zo snel mogelijk laten verdwijnen. Roestvlekken schoonmaken is makkelijker dan je denkt én het kan met middeltjes die je misschien al in huis hebt. Roestvlekken schoonmaken doe je zo.

Franse woonstijl met bistro stoelen en Frans behang
Behang Borgia (Wall&decò). Hanglampen (De Weldaad). Eettafel (Homestede). Franse stoeltjes (tiltdesignenantiek.nl). Kleed (Sofacompany). Zwart tafeltje (Bolia). Paars bakje in vorm van huis (Mobilia). Oranje potje met oor, paars vaasje (MaisonNL). Glazen vaas (Homestede). Dienblad (Linda’s hoekje). Kunsttak (De Weldaad). Zwarte schaaltjes (Pieter & Tosch). Kandelaars (Things I Like Things I Love). Potten (H&M Home). Servet en kaars privébezit.

De alleskunner

Het huis-tuin-en-keuken-middel met ontelbaar veel mogelijkheden is toch wel azijn. Ook bij roestvlekken schoonmaken kan azijn je helpen. Laat het roestige voorwerp een hele nacht weken in een bak met azijn en de kans is groot dat je het er de dag erna gewoon vanaf kunt vegen. 

Heb je een groter item met roestvlekken? Drenk dan wat keukenrol in azijn en beplak het voorwerp met de natte stukken papier. Laat het wederom een nacht intrekken en veeg de roest een dag later gewoon weg.

Is de roest niet verdwenen na een nacht? Dan kun je de methode net zo lang herhalen tot het wel verdwenen is.

Met een zuurtje

Ook citroensap kan roestvlekken schoonmaken. Bestrooi het schoon te maken item eerst met een laag zout. Verdeel hier vervolgens citroensap overheen en laat het mengsel goed op de roestplekken inwerken. Neem na de inwerktijd een spons en veeg de roest weg. Citroensap werkt ook goed om roestplekken uit textiel te verwijderen. Ideaal! 

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Spons tegen roest

Veel mensen gebruiken een RVS-spons om roestplekken of andere hardnekkige aanslag mee te verwijderen. Maar als je nou niet zo’n sponsje in huis hebt, dan kan aluminiumfolie die taak overnemen. Maak van een stuk aluminiumfolie een prop en dompel deze even in azijn. Schuur vervolgens de roestplekken weg met je zelfgemaakte spons. 

Zoet drankje

Voor lichte roestvlekken of voor roestvlekken in bijvoorbeeld kleding of een tapijt kun je cola gebruiken. Schenk wat van het zoete drankje over het textiel, laat het intrekken en gooi het vervolgens in de wasmachine. Het resultaat: geen roestplekken meer. Kleine items kun je ook een nacht laten weken in cola. 

LEES OOK
Zo doe je dat: rvs schoonmaken zodat het weer blinkt

Van stamppot naar schoonmaakmiddel

Aardappels zijn niet alleen de perfecte alleskunner in de keuken, je kunt er ook roestvlekken mee verwijderen. Halveer een aardappel, smeer ‘m in met afwasmiddel en wrijf het over de te verwijderen roest. Je poetst het gewoon weg! Dit is vooral een handige techniek als je grote oppervlakten moet behandelen, want je kunt het gebruikte stuk aardappel afsnijden en weer verdergaan. 

Grove geschut

Werken de huis-tuin-en-keukenmiddelen niet? Dan kun je altijd nog voor het grove geschut kiezen in de vorm van een schoonmaakmiddel. Deze zijn vaak agressiever dan natuurlijke producten, maar dan heb je wel een grote kans dat de roest direct verdwijnt. Deze HG roestvlekken verwijderaar kun je toepassen op verschillende oppervlakten. Zelfs op hout. Ook bevat het middel geen zuren, zodat de kans klein is dat het oppervlak verder wordt aangetast. 

nog meer: wooninspiratie