WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Net echt of net niet: de voor- en nadelen van kunstplanten

Ben je niet gezegend met groene vingers, maar wil je wel genieten van meer groen in je interieur? Dan zijn kunstplanten misschien wel dé uitkomst voor jou. 

Nul onderhoud

Kunstplanten hebben nul onderhoud nodig. Ze zullen overleven zonder water en met een kachel die wel of niet staat te loeien. Ideaal als je pas doorhebt dat je alweer vergeten bent de planten water te geven als ze klaar zijn voor de groenbak. Dat scheelt een hoop frustratie. Daarnaast groeien ze ook niet en hoef je ze dus ook niet te snoeien of verpotten.

Kunstplanten zijn daarentegen wel echte stofvangers. Net als echte planten trouwens. Vergeet ze dus niet regelmatig af te nemen met een stofvanger. Maar als dat het enige is…

LEES OOK
Je kamerplanten afstoffen: dit is waarom

Doe maar een plekje

Kunstplanten kun je overal kwijt. Denk aan een donkere plek in de woonkamer of de hal van je woning. Maar ook voor een raamloze badkamer kan het lastig zijn om mooie planten te vinden, al bestaan ze wel. Een kunstplant is dan perfect om neer te zetten, want zij zullen onder elke omstandigheid overleven.

LEES OOK
Heb je een raamloze badkamer? Deze planten overleven zonder licht

Net echt of net niet?

Kunstplanten zijn er in allerlei soorten en maten. En die hebben ook allemaal weer een verschillend prijskaartje. Vaak kun je het prijsverschil goed zien aan de kwaliteit van de kunstplant. Bij goedkopere kunstplanten zie je op het eerste oog dat de plant niet echt is. Tast je wat dieper in de buidel, dan kan zo’n nepplant er behoorlijk echt uitzien. 

Een mooie kunstplant kan dus een flink prijskaartje hebben, maar dan heb je ook wat. Zie het als een investering. Van een kunstplant weet je in ieder geval dat hij jou zelfs kan overleven. In dat geval is een grote uitgave misschien minder erg. Of denk aan de kamerplanten die het uiteindelijk niet overleefd hebben, ook die hebben misschien een fortuin gekost. Op de lange termijn zal een mooie kunstplant dan veel goedkoper uitvallen. 

En dan vergeten we nog de kosten voor het onderhoud van echte planten. Plantenvoeding, gieters, snoeischaren, nieuwe bloempotten

Huisdier proof

Heb je huisdieren die een hapje plant op het menu af en toe heerlijk vinden? Dan kun je misschien beter op safe spelen en kiezen voor een kunstplant. Er zijn namelijk tal van planten giftig voor honden en katten. Daarnaast hebben dieren soms de neiging om aan de haal te gaan met de aarde uit de potten. Ook dat probleem tackel je direct. 

Frisse lucht

Echte kamerplanten kunnen een positief effect hebben op je gezondheid. Sommigen planten zijn luchtzuiverend en kunnen je van een droge lucht in huis afhelpen. Top voor de luchtkwaliteit in huis dus. Deze positieve effecten ga je aan een kunstplant helaas niet beleven. 

nog meer: wooninspiratie