Vijver helder maken

Hoe krijg of houd ik het vijverwater mooi helder? Dat is een veelgestelde vraag. Hier lees je hoe je in tien stappen op een eenvoudige wijze het vijverwater schoon maakt én houdt.

Vijver helder maken

Troebel of groen water

Troebel of groen vijverwater kan een aantal oorzaken hebben. Zo kan het evenwicht verstoord zijn of misschien werkt het filter niet goed. Hieronder staan de vijf meest voorkomende oorzaken van troebel vijverwater.

  1. Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is.
  2. Het water van de vijver is onlangs ververst.
  3. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt.
  4. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
  5. Het filter werkt niet of niet goed.

Vijver helder maken

Je maakt je vijver eenvoudig weer helemaal helder. Doorloop de volgende tien stappen en je vijver is en blijft voortaan mooi helder.

Stap 1: Zuurstofplanten

Leg zuurstofplanten in het vijverwater. Reken op vijf bosjes per kubieke meter (= 1000 liter) water. Bij vijverplanten planten lees je hoe je dat doet.

Stap 2: Vissen

Als je vissen in je vijver wilt laten zwemmen, neem dan bijvoorbeeld goudelrits en goudwinde. Die vissen wroeten niet in de bodem zoals goudvissen die daardoor voor troebel water zorgen. Lees meer over vissen bij vijvervissen.

Stap 3: Algen bestrijden

Is het water in de zomer niet helemaal helder? Laat dan een baaltje gerststro in het water zakken (bijvoorbeeld vijverstro, De Tuinheren). Dit biologisch gekweekte stro gaat algen te lijf. Is de watertemperatuur hoger dan circa 10°C, dan geeft het stro een natuurlijke stof af waardoor algenvorming niet meer plaatsvindt. Het stro werkt het best op een diepte van circa veertig centimeter. Eén baaltje is voldoende voor een vijveroppervlakte van twee bij drie meter. De diepte is in dit geval niet belangrijk omdat de algen aan het wateroppervlak groeien. Het stro kan de vijver vier tot zes maanden algenvrij te houden.

Stap 4: Wieren verwijderen

Bij warm weer kunnen er draadwieren in het water drijven. Schep deze er met een schepnet (bijvoorbeeld het Gardena combisysteem vijvernet) uit. Het kan ook door met een bamboestok een draaiende beweging te maken en de wieren zo om de stok te wikkelen

Vijver-helder-maken-vijvernet

Stap 5: Water verversen

Ververs ongeveer een derde deel van het vijverwater met schoon leidingwater (geen regenwater want dat is te zacht en te zuur). Probeer daarbij zoveel mogelijk de bovenste laag van het water te verwijderen, daar bevinden zich namelijk de meeste zweefalgen die voor het probleem kunnen zorgen.

Stap 6: Bodem schoonmaken

Controleer bij het geheel of gedeeltelijk verversen van het water of er niet te veel organisch afval (onder andere van dode waterplanten) op de bodem van de vijver ligt. Verwijder een teveel.

Stap 7: Algen voorkomen

Voeg een biologisch product tegen algen aan het al dan niet ververste vijverwater toe (bijvoorbeeld ‘Glashelder’, schonevijver.nl). Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om door zweefalgen aangetast vijverwater weer helder te maken. Dat kun je preventief doen als je het water hebt ververst, maar kan je ook aan niet ververst water toevoegen. Bij dat laatste mag de vijver niet al te groot zijn en mag alleen als er sprake is van een lichte mate van troebelheid. Toch is het beter om (een deel) van het vijverwater te verversen. Dit vanwege het feit dat zweefalgen een aanzienlijke leverancier van zuurstof in de vijver zijn. Bij de snelle afname van zweefalgen door het gebruik van bijvoorbeeld Glashelder kan er dus een zuurstoftekort ontstaan in vijvers met veel vissen of andere dieren zoals kikkers en salamanders.

Stap 8: Filter schoonmaken

Maak het filter schoon, maar nooit met leidingwater. Hierdoor gaat een belangrijk deel van de nuttige bacteriën verloren. Gebruik een emmer vijverwater om bijvoorbeeld het filter schoon te spoelen. Maak, bij een filter met meer kamers, ook nooit het hele filter in één keer schoon maar doe iedere week één kamer. Zo blijft de biologische functie deels behouden.

Stap 9: Zorg voor Co2

Zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van Co2 in het water. Zorg dus voor voldoende Co2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.

Stap 10: Vijver onderhouden

Je vijver houd je helder door tenminste éénmaal per jaar de waterhardheid op peil te brengen. Daarnaast moet je af en toe het filter schoonmaken en constant voor voldoende zuurstofplanten zorgen.

Kijk voor meer producten voor vijveronderhoud op vtwonen.nl.

nog meer:

Reacties:

Anoniem op 7 mei 2013 om 16:55

Een tip die ik ooit kreeg van een vijverspecialist: ipv dure chemische middeltjes om algen te bestrijden kun je ook gewoon een fles heldere natuurazijn in de vijver gieten. Werkt fantastisch en is veel goedkoper!

Anoniem op 14 juni 2013 om 22:47

Kan er wel natuurazijn in de vijver.

Anoniem op 14 augustus 2013 om 06:53

hallo ik ben Bianca ik heb even een vraagje ik heb 3 steuren ik me viijver zitten maar ook gewoon vissen maar nuu heb ik even een vraagje hoe komt het dat mij water zwart is is dit wel gezond en 1 van me vissen eten me waterlellie op kan dit kwaad en wat voor bloem mag er nog meer bij
liefs Bianca

Anoniem op 14 augustus 2013 om 20:51

Ik gebruik bioaktiv. Kijk eens op bioaktiv.nl voor onschadelijke biologische producten oa om je vijver helder te krijgen.

Anoniem op 16 augustus 2013 om 17:43

mijn vijver is niet helder het is net of er een waas over licht heb in de lente het water laten testen ener moest 5ltr.natuur azijn en nog wat in maar het is er niet beter op geworden kosten 60 euro wie weet een oplossing

Anoniem op 18 augustus 2013 om 18:16

2 of 3 plantenbakken net onder de waterlijn met gele lis zonder vWoedingsbodem alleen wat substraat om je planten vast te houden.
Gele lis gebruikt dezelfde voeding als alg.
Zo haal je de voeding van alg weg.
1maand geleden gesnoeid 20cm boven de waterlijn staat nu weer 1meter hoog.
Zonder voedingsbodem!!!

op 19 augustus 2013 om 16:49

Hoi Wil, wanneer heb je je vijver aangelegd? Misschien is het biologische evenwicht nog niet in orde. In dat geval kun je goede bacteriën uitzetten. Maar eigenlijk denken wij dat het te maken heeft met het broeierige weer van afgelopen weken. Ligt de vijver in de zon? Dan is het bijna onmogelijk om je vijver helder te houden. Zorg voor waterlelies of andere waterplanten die het vijveroppervlak bedekken zodat er minder algen ontstaan. Neem ook regelmatig algendraden weg met een stok. Verder is het belangrijk dat je genoeg zuurstofplanten uitzet in je vijver, 4 bosjes per 1 m3. Volgens Ada Hofman is glanzend fonteinkruid het beste soort hiervoor (en zij kan het weten!). Je kunt straks natuurlijk weer naar het tuincentrum stappen om je vijverwater te laten testen, maar het is ook goed om te weten dat er dhz-testset bestaan van Velda.

op 19 augustus 2013 om 16:56

Hoi Bianca. Steuren zijn niet de makkelijkste vissen die je in de vijver kunt houden. Bij gebrek aan kennis zou ik iedereen aan willen bevelen om voor ‘gewone’ goudvissen kiezen. Een steur verlangt helder water met veel zuurstof en kan absoluut niet tegen ammonia. Verder is het ook zo dat je niet teveel waterplanten mag zetten omdat steuren zich hierin vast kunnen draaien. Dat ze van de planten eten is nog niet zo erg, tenzij het gaat om de – voor hun – giftige slangenwortel (Calla Palustris). Plaats alleen geschikte waterplanten in het midden, want steuren zwemmen met name aan de randen van de vijver. Verder moeten ze vaak en veel bijgevoerd worden, zonder redden ze het niet. Voor meer informatie raad ik je aan om op het forum van http://www.koieagle.nl te kijken, waar ook veel informatie te vinden is over steuren. Succes ermee.

Anoniem op 19 augustus 2013 om 21:24

ik heb me vroeger laten vertellen dat je ongeveer 3/4 van je wateroppervlak met planten moet bedekken voor mij werkt dit perfect en mijn vijver van11m3 is helder als kraan water
verder raad ik elke beginner met een vijver aan Geduld te hebben en niet gelijk naar kant en klaar middelen grijpen
die vol op te koop zijn

Anoniem op 6 september 2013 om 12:45

Water van de bodem afpompen door een goed vilter laten stromen en vervolgens via een planten vilter terug de vijver in is bijna nartuurlijk en werkt goed

Anoniem op 2 oktober 2013 om 22:05

Hoi ik heb een vraag. Ik heb een plantenfilter gevuld met vijversubstraat en het water komt onderin binnen. Nu hebkrijg ik steeds bovenop mijn vijversubstraat spul wat de kleur van zand heeft . Nu haal ik dit vaak weg maar de volgende dag is het er weer. Ook is mijn vijver niet meer zo helder als voorheen. Wie weet wat het is en wst ik er aan kan doen. Mvg Martin

Anoniem op 18 april 2014 om 14:46

Mooi artikel, daar kan ik wel iets mee. Ik heb zelf nogal last van draadalg, vooral in het voorjaar. Ik las er hier wel iets over: http://www.vijverhulp.nl/draadalgen.htm. Daar staat ook dat het iets met te weinig zuurstofplanten te maken kan hebben. Misschien dat ik er toch maar wat meer in mijn vijver moet gaan zetten. Heb alleen het idee dat het al zo vol staat!

op 25 april 2014 om 09:12

Beste Henk. Er zijn best wat zuurstofplanten nodig om een complete vijver zuiver te houden hoor. Zo’n 5 bosjes per kuub water. En gebruik je ook de juiste zuurstofplanten? Glanzend fonteinkruid schijnt bijvoorbeeld veel goeds te doen voor je vijver. Misschien heb je hier nog wat aan: http://www.tuinieren.nl/a/inrichting-en-aanleg/vijver/vijverplanten-planten.

Anoniem op 10 juni 2014 om 09:31

Hallo, wie helpt mij ,onze zwemvijver is altijd troebel, krijg nooit de bodem te zien, zou er te veel vis in zitten , en 40tal waarvan 10koi,s en de rest goudvissen en een grote winde, twee filters een van oase en ander van calictus en de uv lampen, in totaal 45m3 toedel water mijn vijver is en 10tal jaar oud wie helpt mij voor helder water te krijgen.

op 13 juni 2014 om 08:31

Beste Guy, een rijk bezit een zwemvijver. Daar is heel specialistische kennis voor nodig. Wij weten wel veel van alles wat op het droge groeit, niet van vijvers. Probeer het bij een zwemvijver specialist: http://www.stukart.nl/biotop-zwemvijvers.html.

Anoniem op 17 maart 2015 om 09:15

Ik gebruik een waterzuiveringssysteem om water in de vijver schoon te houden. Werkt daarentegen ook tegen algen. Ik heb zo’n zuiveringssysteem hier vandaan: cleanlightdirect.com. Als je leest op de website kan het ook gebruikt worden voor zwemvijvers Guy.

Anoniem op 28 juni 2015 om 08:51

Is bodemafval uit de vijver om in de borders te verspreiden?

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:29

Hoi Jo, het ligt er aan waar het bodemafval uit bestaat. Als het verteerd blad is, dan is het een soort vruchtbare bagger geworden die je prima over de borders kan verspreiden. Salamanders, vissen en kikkers verschuilen zich vaak in deze laag. Laat de bagger naast de vijver uitdruipen zodat je de dieren een kans geeft om terug te gaan naar de vijver. Als het een dichte drab is, kun je er voor kiezen om het eerst op een hoop te leggen en als het droog is fijn te malen. En dan pas te verspreiden. ~Marie

Ted Willemse op 23 augustus 2017 om 21:47

Om vuil van de vijverbodem te halen gebruik ik deze vijverstofzuiger. Werkt perfect en heb geen zweefvuil meer.
http://vijvershoppen.nl/product/vijver/vijverstofzuiger-aquaforte-inclusief-wieltjes/