vtwonen

Hypermoderne woning aan de Amsterdamse grachten

Van donker relikwie uit de jaren zeventig naar hypermodern stadspaleis. De metamorfose van dit Amsterdamse grachtenpand is ongekend. Met dank aan de verzakte fundering.

bewoner(s): Agaath en Govert
soort huis: Appartement
woonoppervlakte: 200 m²
trefwoorden: design, naturel

Aan de Amsterdamse grachten

“De muren waren bruin, het plafond was zwart, op de vloer lag marmoleum en alles was afgewerkt met hardboard”, vertelt Govert zittend aan het keukeneiland. “Het was aardedonker en de hele boel werd verwarmd door gaskachels”, vult zijn echtgenote aan. “Maar”, vervolgt Agaath, “we zagen de potentie meteen.”

Niets is conventioneel aan dit voormalige winkelpand aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ooit zat hier eenhoefsmid, later een theehandel. Het eerste dat bij binnenkomst opvalt, is de schuine vorm van de hal. Het is het gevolg van het kenmerkende Amsterdamse verkavelingsplan: de zeventiende-eeuwse bouwpercelen volgden de vroegere bouwpercelen, die ter wille van de afwateringen schuin op het water stonden. Agaath: “Het eerste dat Govert zei, was dat hij van die rare schuinte af wilde. Gelukkig was dat redelijk makkelijk te doen, doordat de achterkant juist niet schuin is.” Hiervoor bewoonden Agaath en Govert een appartement in De Baarsjes, in Amsterdam-West, dat net helemaal was opgeknapt. “Dat was mooi, maar we wilden naar de binnenstad. We houden van de reuzin hier.”

Amsterdam vult mijn gedachten

Het stel kocht het appartement in december 2010. Het was het huis geweest van de in de 2008 overleden auteur Mies Bouhuys. “Zij had het nagelaten aan een stichting, die ervoor moest zorgen dat het een goede bestemming kreeg. Gelukkig werden we beschikt gevonden.” Als eerbetoon aan de schrijfster noemden de nieuwe eigenaars hun sloep naar een van Bouhuys’ beroemdste creaties: Pim & Pom.

Na de ballotage moest er verbouwd worden. Dat was geen sinecure. Govert: “Er moest een nieuwe fundering onder. Dat was al bekend bij de aankoop. We zijn daarom op zoek gegaan naar een architect die ervaring had met funderingsherstel. Die moest in Amsterdam zitten, zodat hij of zij op de fiets langs kon komen voor de bouwbegeleiding. Zo vonden we Arjen Bloem van Bloem en Lemstra Architecten.” Bij het maken van de verbouwingsplannen ontstond het idee om de kelder verder uit te graven zodat deze zou kunnen functioneren als een volwaardige woonetage. En zo werd er 270 kuub grond afgevoerd en ging het appartement van 145 naar 200 vierkante meter. Agaath: “Dat gaf ook de mogelijkheid om met halve etages te werken. Ook al omdat we de keuken wilden optillen om van daaruit zicht op de gracht te krijgen.”

Zo ontstonden er zes woonniveaus. Het souterrain is de slaapetage, waar zich de ouderslaapkamer, de badkamer en de slaapkamer van baby Roos zich bevinden. Op nulniveau liggen de entree en de woonkamer, op de + 1/2 de keuken, op +1 de eetkamer. Nog een niveau hoger, en een etage hoger in het oorspronkelijke pand, bevindt zich het gastenverblijf. De verschillende niveaus zijn te bereiken via stalen trappen en zijn ook visueel met elkaar verbonden, door een houten kastenwand die alle niveaus beslaat. “Alles staat in open verbinding; we hebben nauwelijks deuren. Je hoort elkaar altijd; dat is heel gezellig.”

Al die Amsterdamse mensen

Die gezelligheid geldt ook voor de buurt, uiteindelijk de reden van de verhuizing. “Iedereen kent elkaar. Deze buurt is heel gemixt omdat er ook redelijk wat sociale woningbouw staat. Iedereen heeft liefde voor deze woonplek. Er werd ook enorm met ons meegeleefd tijdens de verbouwing, die niet altijd even gladjes verliep.” Govert: “We waren op vakantie in Zuid-Afrika, midden in de winter. We zaten in de verbouwing, alles lag open. En het was zo koud dat er zelfs ijs op de gracht lag. Toen werden we gebeld door de bovenbuurman, die niet kon douchen omdat de waterleiding was bevroren. Onze buurman heeft toen met kacheltjes en een föhn de boel weten te ontdooien.”

Bron: Eigen Huis & Interieur maart 2016 | Tekst: Erik Paul Jager | Foto’s: Jansje Klazinga | Productie: Rob Jansen

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties