vtwonen

Eigentijds zomerhuis in Sint-Genesius-Rode

Architect Gilles Frankignoulle toverde dit pand om van een somber en claustrofobisch pand tot een eigentijdse villa met veel licht en een weelde aan verfijnde details. Buiten waan je je in het zuiden van Frankrijk, rustig in het zonnetje, aan de rand van het zwembad.

waar: Sint-Genesius-Rode
soort huis: zomerhuis
soort bouw: bestaand gebouw
trefwoorden: licht, modern, tuin

Een apetrotse architect leidt ons rond… en terecht. Overal ontdek je verrassende details en luxueuze afwerkingen, waar duidelijk over is nagedacht. “De eigenaars hebben me volledig carte blanche gegeven”, vertelt hij. “We kenden elkaar daarvoor niet, maar toen we begonnen samen te werken klikte het meteen. Als je mensen ontmoet die van schoonheid houden, voelt het zalig om voor hen iets moois te kunnen maken.”

Tabula rasa

Het pand werd volldig gestript. Behalve de vorm van het dak, schiet er nog maar weinig over van het oorspronkelijke pand. “Ik had de sfeer van die hypermoderne zuiderse huizen voor ogen. Vandaar dat ik met lichte stenen heb gewerkt.” Daar haalde de architect ook de mosterd voor de waterval aan terrassen: een bij het zwembad, een aan de living en eentje aan de master bedroom, elk met zijn specifieke kenmerken.

Eigenwijs & eigentijds

De verschillende kamers kregen een warme en eigentijdse, maar ook heel eigen sfeer. Naast de master bedroom bevinden zich twee badkamers met dressing, een voor mevrouw, met lichte kleuren, en een voor meneer, met donkere kleuren. Het kleurenpalet van de vloer verschilt op elke verdieping: het souterrain kreeg een hoofdzakelijk lichte kleer en de verdiepingen erboven donker en mineraal- of houtkleurig. In de keuken domineert wit, verzacht met warmere accenten in notenhout en leder. Maar overal past het meubilair perfect in de sfeer van de ruimte, want ook daarvoor werd de architect ingeschakeld, in samenwerking met de Brusselse winkel van Diito.

Blik op de tuin

Kenmerkend voor dit project zijn de perspectieven die onze blik naar de tuin en de op het zuiden gerichte tuin leiden. Er is nauwelijks inkijk en de buren lijken ver weg, want hun percelen liggen aan de overkant van een mini-valleitje. Vanop de terrassen en aan het zwembad zie je enkel bomen en een blauwe lucht. Als het weer een beetje mee wil, natuurlijk. Dit is nog altijd België!

Bron: Eigen Huis & Interieur mei 2016 | Fotografie Laurent Brandajs | Tekst Jean-Lichel Leclercq

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties