WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een slim huis volgens Lisa en Raoul

Het team van ‘Weer verliefd op je huis’ gaf het Amsterdamse appartement van Lisa en Raoul onder leiding van stylist Marianne een flinke make-over. Daarbij kregen ze ook een domotica systeem van Busch-Jaeger, waardoor hun appartement niet alleen mooier maar ook ‘smart’ werd. Een slim huis

Als echte gadgetfreak is Raoul maar wat blij met het Busch-free@home® huisbesturingssysteem. Stopcontacten werden vervangen door sensoren en schakelaars waarmee de gordijnen en lampen vanaf nu op afstand bediend kunnen worden. “Ideaal,” vindt Raoul. “Ik heb nu slimme schakelaars in de gang. Je loopt er langs bij binnenkomst, dus het is een kwestie van één druk op de knop, ook als je weggaat. Alle aangesloten verlichting is in één keer aan of uit. En je stelt zelf in hoe dat gaat. Zo kun je het systeem als een soort tweede wekker gebruiken, door ‘s morgens langzaam alle verlichting in te schakelen.”

Altijd binnen handbereik

Doordat het een draadloos systeem is, hoeven er geen extra kabels getrokken te worden en is het altijd zonder rommel en gedoe verder uit te breiden. In de woning van Lisa en Raoul werd de verlichting en raamdecoratie op het systeem aangesloten, maar ook de verwarming, airco en deurcommunicatie kunnen worden toegevoegd.

Nog een groot voordeel zijn de scènes die je kunt instellen. Raoul vertelt: “De voorgeprogrammeerde scènes zijn makkelijk en handig. Zo kun je een scène inprogrammeren voor als je gaat eten, dan sluiten de gordijnen en gaat de lamp boven de eettafel aan. Sinds een paar dagen heb ik de bijbehorende app niet alleen op mijn tablet, maar ook op mijn telefoon. Je hebt je telefoon bijna altijd binnen handbereik, daardoor is het nog makkelijker om alles te bedienen.”

Een slim huis

Iedereen kan het

Een van de belangrijkste redenen van mensen om niet over te stappen op een huisbesturingssysteem is de angst voor de techniek die erachter zit. “Nergens voor nodig,” stelt Raoul gerust. “Een installateur doet al het werk, dus je hoeft écht niet technisch te zijn om ermee aan de slag te gaan. De installateur kan ook al de scènes voor je instellen, dus qua gebruik is het alleen een druk op de knop om de lichten aan- en uit te zetten en de gordijnen te bedienen.”

Wil je zelf die scènes instellen, dan moet je daar even voor zitten, maar ook dat wijst zich vanzelf. “De Busch-free@home-app maakt een plattegrond van alle aanwezige, aangesloten apparaten, waardoor je precies ziet welk apparaat je in- of uitschakelt.” Het aan- en uitzetten van de verlichting en het bedienen van de gordijnen werkt met ‘drag-and-drop’ schuifjes, een manier van bedienen die je al gewend bent van tablets en smartphones, heel intuïtief en gebruiksvriendelijk.

Uitbreidingsmogelijkheden

Er komen elke maand nieuwe features bij, bediening van radiatoren, Sonos en Philips Hue, bediening van verlichting en gordijnen in de slaapkamers, bedieningsmogelijkheden buiten de deur. Als het aan Raoul ligt, breiden Lisa en hij hun smart home in de toekomst nog wat verder uit. “We zijn al aan het kijken naar wat we nog meer op het systeem kunnen aansluiten. Voor ons is het -als onze baby er straks is- zeker een optie om een veiligheidscamera in de babykamer op afstand te kunnen bedienen.”

Bron: in samenwerking met Busch-Jaeger.

nog meer: Een slim huis