Deze verlichting brengt meer sfeer in huis

beeld vtwonen Beeld

Een groot deel van het ‘thuisgevoel’ wordt bepaald door goede verlichting. Met de juiste lampen kun je de sfeer maken of breken, een beetje extra aandacht hiervoor is dus nooit weg. 4 tips om mee aan de slag te gaan. (in samenwerking met Upstairs)

Lees verder onder de advertentie

Maak een lichtplan

Het klinkt niet als het meest leuke klusje, maar het is wel belangrijk. Door van tevoren goed na te denken over hoe en waarmee je je interieur wilt verlichten, bespaar je jezelf in de toekomst een hoop ergernissen. Begin met de basisverlichting, deze zorgt ervoor dat de ruimte egaal wordt verlicht, bijvoorbeeld met een lamp boven de eettafel. Om te fel licht te voorkomen zorg je hierbij altijd voor een dimmer. Accentverlichting vult de basisverlichting aan, hiermee creëer je knusse hoekjes en licht je details uit. Doe dit met een schemer- of tafellamp. Met sfeerverlichting maak je de look af, hierbij kun je denken aan kaarsen, haardvuur of een flink gedimde armatuur.

Kies vaker voor led

Misschien denk je bij ledverlichting aan koel en ongezellig licht. Gelukkig zijn led-lampen tegenwoordig ook verkrijgbaar in warmere tinten én kunnen ze in veel gevallen ook gedimd worden. Er zijn zelfs led-gloeilampen. In deze filament-lampen zit zichtbaar gloeidraad, wat zorgt voor een vintage uitstraling. Zo heb je de voordelen van warm licht en de zuinigheid van een led-lamp. Want door je huis te verlichten met led verbruik je al snel 75 procent minder stroom dan bij een halogeenlamp.

beeld vtwonen Beeld

Vergeet de hal niet

De hal is de eerste ruimte van een huis waar je binnenkomt, dus goede verlichting zorgt hier voor een extra welkom. Spots zijn fijne oriëntatiepunten en kunnen je de weg in het donker wijzen. Ze zijn ook ideaal om speelse effecten mee aan te brengen. Heb je een kast of plankje in de gang? Met een lampje erboven kun je dit mooi uitlichten. Hetzelfde geldt voor die fijne familiefoto, de treden van de trap of de kapstok.

Verlicht de trap

De trap is een meubel op zich en of ‘ie nou in de hal of in het woongedeelte staat, door er met verlichting een blikvanger van te maken kun je ‘m gemakkelijk bij de rest van het interieur betrekken. Upstairs Traprenovatie – bekend van de make-overs uit ‘Weer verliefd op je huis – heeft lampjes in verschillende vormen en stijlen die bij een traprenovatie kunnen worden ingebouwd. Ga voor kleine led-spots of kies voor ultradunne led-strips die onder de treden worden verwerkt en zo zorgen voor indirect licht. Behalve sfeervol, is verlichting in de trap ook veilig. ‘s Avonds of ‘s nachts loop je op de trap een stuk fijner als je ziet waar je staat. En omdat led-verlichting zo zuinig is, kan het prima de hele nacht aan blijven.

Wil je weten welke stijl trap bij jou past? Doe de vtwonen test

Lees verder onder de advertentie