WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is duurzamer: koken op gas of inductie?

Met het oog op duurzaamheid kun je allerlei kleine aanpassingen in huis doen om een steentje bij te dragen. En dat niet alleen, het kan soms ook flink in de kosten schelen. Wat is met beide aspecten in ’t achterhoofd een betere keuze: koken of gas of inductie?

woonkeuken landelijk modern vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15

De opmars van inductie

Koken op inductie heeft een vogelvlucht genomen de afgelopen tijd. Daar waar het voor velen wennen was om niet langer op vuur te koken – met overgekookte pannen als resultaat door té snel opgewarmde inductieplaten – zijn de meesten van ons inmiddels gewend aan zowel de look als het gebruik ervan.

Voordelen

Een inductieplaat oogt een stuk strakker dan een ‘ouderwets’ fornuis met gaspitten, en de plaat is ook een veel makkelijker schoon te maken. Het reguleren van de temperatuur is beter te doen met inductie dan met gas. Droom je vaak dat je het gas per ongeluk aan hebt laten staan? Ook voor deze nachtmerrie hoef je met inductie niet langer te vrezen. En doordat er geen verbrandingsgassen vrij komen, is de luchtkwaliteit in huis nog beter ook.

LEES OOK
Verbouwplannen? Dit zijn de duurzaamste houtsoorten

Duurzamer én goedkoper?

Maar is het ook duurzaam? Jazeker. Het is niet voor niets dat koken op inductie steeds populairder wordt, want het is een stuk beter voor het milieu. Inductie is ook de duurzaamste vorm van elektrisch koken: inductieplaten verbruiken gemiddeld 175 kWh per jaar, dat is zo’n 20 procent minder vergeleken met het stroomgebruik van een keramische kookplaat, namelijk 225 kWh per jaar.

Groene stroom

Wel is het raadzaam om gebruik te maken van groene stroom als je kookt op inductie. Doe je dat niet, dan is de CO2 uitstoot vrijwel gelijk aan de uitstoot van koken met gas. Dat komt omdat er bij grijze stroom gebruik wordt gemaakt van aardgas of steenkool, wat juist weer niet erg duurzaam is. Met het oog op de kosten zit er een klein verschil: Milieu Centraal meldt dat koken op gas op jaarbasis nu nog íets goedkoper is dan koken op elektriciteit, maar dat dit naar verwachting snel zal veranderen als groene stroom gangbaarder wordt.

nog meer: Duurzaam