WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoeveel vermogen heeft je radiator nodig om de ruimte te verwarmen?

Als er iets is wat je in je woning wil, is het een geborgen en warm gevoel. Dit bereik je met een warm en sfeervol interieur, maar ook door je woning letterlijk goed te verwarmen. Daarom is een goede radiator, afgestemd op de ruimte, essentieel. Maar hoe weet je hoeveel vermogen je radiator nodig heeft in een bepaalde ruimte?

radiator roze kamer
Tafel met ijzeren pootjes, geschilderd in kleur 86DI64 van D’Imago, 90x52x75 cm (bxdxh) € 130,- (com-anders.nl). Kruk € 69,99 (zara.com). Vloerkleed vanaf € 69,90, theedoek bruin/rood met witte strepen € 24,90 (letoile.store). Okergele glazen per stuk € 5,-, snijplanken per stuk vanaf € 25,-, bruine kan € 9,-, schaal € 5,- (jolandelijkdewebshop.nl). Roze wijnglazen Salon Melrose round € 11,50, roze glazen kan Salon Melrose S € 20,-, gele theedoek wafel Lemon, 50×70 cm € 17,75, theedoeken met bloemen van Bungalow, geel Lily Masala en groen Nisha Ivy per stuk € 10,75 (scandicliving.nl). Beige theedoek met bruine strepen € 29,90 (libeco.com).

Soorten radiatoren

Er zijn veel verschillende radiatoren op de markt, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: warmte afgeven. Lees je voor je een radiator gaat aanschaffen goed in over de soorten radiatoren en kijk welke het mooist in de ruimte past én het meest geschikt is.

  • Paneelradiator: dit is de standaard soort radiator. Deze bestaat uit een gesloten plaat met verticale ribbels. Door de ribbels wordt het oppervlak tussen de paneelradiator groter, waar je radiator sneller opwarmt.
  • Ledenradiator:  een leden- of kolomradiator bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen. Ledenradiatoren worden vaak toegepast in hoge en grote ruimtes waar veel warmte nodig is.
  • Convectorput: dit is eigenlijk een verwarming onder de vloer. Het rooster boven de convectorput moet je wel vrij houden. Erg handig met openslaande deuren!
  • Designradiatoren: wil je vooral een mooie radiator? Ga dan voor designexemplaar. Het kan zowel een paneel- als een ledenradiator zijn en de verschillen in ontwerp zijn groot. Let wel goed op de warmteafgifte.
  • Plintverwarming: deze verwarming bestaat uit een koperen buis met aluminium verwarmingslamellen. De plintverwarming wordt op de plint bevestigd.
  • Verticale radiator: geen ruimte in de breedte? Dan is een verticale radiator ideaal: deze is hoog en smal. Over het algemeen geeft hij wel minder warmte af dan een horizontaal exemplaar.
  • Raamradiator: ramen tot aan de vloer? Een raamradiator is een mooie oplossing. Het is eigenlijk een ledenradiator van maximaal zo’n twintig centimeter hoog is die aan de vloer is bevestigd.

LEES OOK
Zo kun je de radiator mooi verbergen

Hoeveel vermogen heeft mijn radiator nodig om de ruimte te verwarmen?

Wil je weten hoeveel vermogen je radiator nodig heeft? Doe dan een capaciteitsberekening. Bij een capaciteitsberekening wordt gekeken naar de grootte en hoogte van de ruimte, waar de ruimte voor dient (woonkamer, badkamer, studeerkamer, keuken) en de omstandigheden van de woning (vrijstaande woning, tussenwoning, goed geïsoleerd of niet, etc.).

Bereken het vermogen van je radiator.

Hoeveel kW per m3 heb je nodig om je woning te verwarmen?

Als je een ruimte wil verwarmen tot een bepaalde temperatuur, zul je het bijbehorend aantal Watts per m3 moeten achterhalen. Voor een woonkamer is dit bijvoorbeeld 22 graden, waarbij je 85 Watt per m3 nodig hebt. Vervolgens vermenigvuldig je de inhoud van de ruimte (m3) met het aantal watts, en dan weet je hoeveel capaciteit je verwarming nodig heeft.

KamerAanbevolen temperatuurBenodigd vermogen
Woonkamer, studeerkamer22 graden85 watt per m3
Badkamer24 graden93 watt per m3
Keuken20 graden77 watt per m3
Toilet, gang en slaapkamer 18 graden70 watt per m3


LEES OOK
Aanlaten of niet? Is het duurzaam of je verwarming vaak aan en uit te zetten?

Of energieprijzen nu de pan uitrijzen of niet, besparen op je energiekosten is

áltijd een goed idee.

grijze radiator

Hoe bereken je het vermogen van je radiator?

Wil je het vermogen en de warmteafgifte van je bestaande radiator weten? Ook daar heb je online rekentools voor. Hier vul je het type radiator in, de hoogte en de lengte van de radiator. Vervolg berekent de tool de warmteafgifte.

Bereken hier de warmteafgifte van jouw radiator.

Hoe bespaar je energie met radiatorfolie?

Of energieprijzen nu de pan uitrijzen of niet, besparen op je energiekosten is áltijd een goed idee. Wist je dat dit al heel simpel kan met radiatorfolie? Radiatorfolie is een eenvoudige en goedkope manier om energie te besparen zonder warmte in te moeten leveren. Veel radiatoren zijn namelijk geplaatst op buitenmuren en onder ramen. Dit betekent dat veel warmte die uit de radiator komt, de woning verlaat via de buitenmuren en ramen. Als je radiatorfolie aanbrengt, houd je een groot deel van deze warmte tegen. Het is een soort zilverfolie die je tegen de muur of aan de achterkant van je verwarming aanbrengt en het reflecteert de straling van de radiator.

Het effect? De warmtestraling aan de achterkant wordt met 75 tot 95 procent verminderd! Standaard radiatorfolie vermindert warmtestraling tot zo’n 75 procent en HR-radiatorfolie tot zelfs 95 procent. Je kunt de folie daarnaast op de muur achter de verwarming aanbrengen of direct aan de achterkant de verwarming. Direct aan de achterkant is het meest effectief. Nog een pluspunt: hierdoor is de folie ook niet direct zichtbaar. Je zult na het aanbrengen direct merken dat de warmte in huis blijft en de verwarming minder vaak aanslaat.

LEES OOK
Zo maak je een radiator onderdeel van het interieur

Hoeveel energie bespaar je met radiatorfolie?

De grote vraag is natuurlijk: hoeveel energie bespaart het je en weegt het op tegen de kosten? De grootte van de besparing hangt natuurlijk af van de grootte van de ruimte, hoe vaak en hoe hoog de verwarming staat, hoe goed je woning geïsoleerd is en het rendement van je cv-ketel. Omdat het een kleine investering is verdien je het bedrag wat je uitgeeft aan folie al binnen enkele dagen of weken terug.

Gemiddeld bespaar je met radiatorfolie ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter folie als je muur niet extra geïsoleerd is. Woon je in een goed geïsoleerd huis? Dan bespaar je ongeveer de helft hiervan. Zijn je radiatoren geplaatst voor ramen? Dan bespaart het je nog veel meer. Heb je dubbelglas, dan is dit ongeveer 25 m3 gas per jaar. Bij enkelglas is dit 50 m3 gas per jaar.

Knusse warmmakers

nog meer: Duurzaam